Ловят бракониери с мобилен телефон

Новините

08-04-2014, 06:13

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вкарват всички разрешителни на авджии в карта с чип

Мобилен телефон ще различава бракониерите като хваща ловците с изтекли разрешителни. Това ще стане възможно след въвеждането на единен документ, който ще обедини сегашното разрешително за лов, членската карта и още няколко документа, задължително издавани на ловците.

През месец май се очаква съюзът на ловците и риболовците в България да обсъди приемането на новия документ. Над 90% от ловците вече са заявили положителната си нагласа към обединяването на документите в една карта с чип. На вид тя прилича на личните карти. Върху нея ще бъде изписано името на притежателя, ще има и негова снимка, а в чипа на картата ще се носи пълната информация, необходима на проверяващите органи от Изпълнителната агенция по горите. Това разказа шефът на ИАГ Григор Гогов при откриването на Седмицата на гората, която се провежда всяка година в първата седмица на април.

В бъдеще документът ще може да замести и разрешителното за огнестрелно оръжие на ловеца. Това обаче трябва да бъде съгласувано с МВР. В картата с чип ще се вкарва и информацията за ловните кучета на притежателя й. Така само с едно сканиране на картата с мобилен телефон, в който е инсталирано специално приложение, проверяващите ще получават пълната информация за ловеца. Документът ще спести много време и пари на ловците, защото ще позволява всички необходими разрешителни да се изкарват на едно гише, обясни Гогов.