Отново ще оценяват проектите за ремонт на Спортната

Победителят в първия конкурс е трябвало да бъде остранен, смятат от Комисията за защита на конкуренцията

Два месеца след като беше избран проектант за ремонта на зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта Комисията за защита на конкуренцията обяви за незаконно решението на прокуриста Симеон Варчев да възложи работата на „Ателие Серафимов Архитекти“ ООД. Класирането по обявената в края на миналата година обществена поръчка беше обявено на 3 февруари, а 9 дни по-късно - обжалвано от авторите на проекта, класиран на второ място - "Тилев архитекти" ООД. 

В своето решение, публикувано вчера, КЗК твърди, че класираният на първо място проект е трябвало да бъде отстранен още преди отварянето на ценовите оферти тъй като фирмата не отговаря на условията на конкурса: никъде от представените документи не ставало ясно, че архитектурното бюро има опит в проектирането и изграждането на поне 3 подобни зали.

Основното нарушение, според КЗК, е, че на последното заседание комисията е заседавала в незаконосъобразен състав. Според представителите на Двореца на културата и спорта председателят на комисията само е закъснял за заседанието заради лошото време, но КЗК не приема този довод, тъй като присъствието му не е отразено в протокола.

Според решението процедурата по избор на проектант за ремонта на зала "Конгресна" трябва да бъде проведена отново, но от етап разглеждане, оценка и класиране на 4-те оферти, а не чрез обявяване на нова обществена поръчка.

Преди месец КЗК отхвърли искането на ръководството на Спортна зала проектирането да започне въпреки обжалването. Всичко това поставя под въпрос сроковете на ремонта, който трябваше да започне на 1 юни веднага след мачовете между България и САЩ от Световна лига на 24 и 25 май. Мащабната реконструкция трябва да е приключила до края на годината, за да премине залата през инспекцията на Европейската конфедерация по волейбол и да отговаря на условията за домакин на една от предварителните групи на Европейското първенство за мъже през 2015 г. В противен случай мачовете от първата фаза ще се играят в Пловдив или в Ботевград и в зала "Арена Аремеец" в София, където засега са планирани само финалните мачове.

След повторния избор на проектант предстои и процедура по избор на изпълнител, за която дори без обжалване са нужни повече от 2 месеца.

500 000 лева преведе правителството за проект на предстоящия ремонт. Още 4,5 млн. лева бяха разпределени за реализацията му от фонда за развитие на регионите. На практика това е единственият проект на Община Варна, одобрен от правителството за финансиране през 2014 г. Останалите суми – 46,5 млн. лева, са насочени към 3 министерства, които имат проекти в града.