Пенсионери стават сервитьори

Животът

09-04-2014, 08:39

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Нова европрограма дава възможност човек да вземе кетап, без да е учил официално

Хора над 64 години масово напират да вземат дипломи, пише "Стандарт". Пенсионерите искат да получат сертификати за хобитата и знанията си, които са натрупали през целия живот. Възможност за това им дава нова европрограма, която валидира умения, придобити по неформален път. Нейната цел е хора, които нямат тапии, но са способни да упражняват дадена професия, да получат документ за това. Той се признава и от работодателите.

Оказва се обаче, че една от най-големите групи желаещи са тези в пенсионна възраст. Те искат да станат най-вече готвачи, строители и сервитьори. Не е ясно обаче дали смятат да упражняват професията след пенсионирането или просто искат да имат сертификат за уменията си. Възможно е част от все още младите пенсионери да се канят да използват документите, за да си доработят в чужбина. Чак в края на проекта обаче хората ще бъдат питани смятат ли да ползват новата тапия, за да си търсят работа с нея.

Общо около 7500 българи са поискали да се възползват от програмата. Те не заплащат за обучение и изпити, а държавата отпуска по 600 лева на човек за обучение. На финала обаче само 1200 от тях ще имат сертификати, останалите трябва да чакат излизането на нова подобна европрограма.

Най-много българи искат да валидират знания в сферата на туризма - като сервитьори, бармани и готвачи, които са едни от търсените професии. Има и много желаещи да се квалифицират като електротехници и монтьори. Предполага се, че повечето от тях работят като такива, просто им липсва съответният документ. Ако го имат, те могат да претендират и за по-добро заплащане.

Въпреки че в една предварителна анкета най-много от запитаните са заявили, че биха желали да станат оператори на компютри, на финала в областта на електрониката и електротехниката са се записали едва 417 души. Оказва се, че има и доста българи, които искат да получат сертификати за счетоводители. Този проблем изпъква например в градове като София, където хора с гимназиални дипломи са били назначени на счетоводни длъжности и са усвоили знанията си в хода на работата. Сега те се страхуват да не загубят мястото си заради липсата на тапия и затова масово се записват да вземат сертификати за икономисти.

Мнозина искат да станат и хлебари, фризьори и козметици. Програмата дава възможност за валидиране на най-разнообразни познания - техници на компютърни системи, на газова и топлотехника, куриери, дори планински водачи. Дава се възможност да получиш и диплома по графичен дизайн или за организатор на интернет приложения. Документът, който се издава, може да бъде за цялата професия или за частични умения. Той носи името свидетелство или удостоверение и е съгласуван с работодателите, така че те ще го приемат за валиден. Целта е по този начин да се намали и броят на заетите в сивата икономика, които не могат да се наемат на легална работа заради липса на документ.