Фотоизложба казва "Да оставим хомофобията извън игра" във Варна

Варна Лайф

09-04-2014, 16:07

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

И местният парламент цензурира Кокимото

8-25 април: Градът ни е осми поред домакин след Пловдив, Солун и София, Бургас, Добрич, Памплона и Барселона

Фотоизложба "Да оставим хомофобията извън игра!" акостира вчера във Варна. Колекцията от снимки е изложена в залата на Младежкия клуб на улица "Цар Освободител" 27, ет. 2. Варна е осмият град, в който гостува, след Пловдив, Солун и София, Бургас, Добрич, Памплона и Барселона. Колекцията от снимки изобразява кампания на правозащитна организация на лесбийки, гей мъже бисексуални и трансполови хора

Различни хора от цял свят се противопоставят на хомофобията и чрез символичен акт на показването на червен и жълт картон ясно заявяват гражданската си позиция. Само за година двете картончета, преведени на над 15 езика, успяват да обиколят света. Жълтият картон сигнализира да не подминаваме хомофобията, а червеният я вади от играта. Стотици хора от цял свят се включват в кампанията. Сред тях можем да видим и лицата на Мария Илиева, Поли Генова, Явор Бахаров, Димо Алексиев, Рут Колева, Леноид Йовчев, Сантра и Бобо и много други.

"Всяка снимка има своята история" - споделя Ивелина Паничарова, председател на "ЛГБТ Пловдив". "Именно разнообразието от подкрепилите кампанията ни е ключово в посланието, което искаме да отправим. Просто е. Всякакви хора, хора от ежедневието ни, хора от цял свят... Хомофобията засяга всички ни. Трябва да внимаваме кого мразим, защото може да се окаже някой, когото обичаме. Гей може да бъде както съседът ни, така и дъщеря ни, нашия брат или зъболекар и ние да не си даваме сметка за това. Но дори да не познаваме никой с хомосексуална ориентация, нищо не може да оправдае омразата към някого, само защото обича човек от същия пол или не се вписва в нашите представи за "традиционно“ семейство".


Ентусиазираните правозащитници са уверени, че хомофобията не е феърплей и канят всички в отбора си наречен „Хора“, както са написали в плаката си.

"Не пропускайте да посетите изложбата и да се включите в отбора, като се снимате се картончетата", призовават от организацията.

Фотосите ще останат в града до 25-и април. След като приключи своята обиколка изложбата ще бъде подарена на музей в Аржентина "Оскар Ермес Бийордо". Началото на дългия път на едноименната изложба започва от Пловдив на 17 май – международният ден за борба с хомофобията, когато заместник посланика на САЩ - Браян Далтън я откри лично заедно със съпруга си Анандарупа.