Албена посреща гости с безплатен интернет и чисто нов аквапарк

От курорта не очакват кризата в Крим да се отрази на сезона

От това лято целият курорт Албена ще е покрит от безжичен и безплатен за гостите интернет, съобщиха от дружеството, цитирани от Морски Дневник. Досега достъп до мрежата имаше в отделни зони.

Гостите, които искат да почиват активно, ще имат достъп до напълно обновени тенис кортове, реновирани са и футболните игрища.

В курорта и тази година продължават политиката си да предлагат отстъпки, достигащи до 15%, за българи, които отрано платят ваканцията си в курорта. До момента ранна резервация са направили 4 хил. души, което означава поне 8 хил. българи. В сравнение с миналата година това е ръст от около 25 на сто, посочват от курорта. Тези резервации са за по около десет дни.

Цените в курорта са с до 5 на сто по-високи от миналогодишните, а 60 на сто от плажната ивица по традиция остава за свободен достъп на хора, които не са отседнали в курорта. За тях обаче и цените на шезлонгите и чадърите са скъпи докато за гостите на Албена са безплатни, напомнят от курорта.

Ще продължи и започналата инициатива преди едно лято за мобилни библиотеки по плажа на курорта, от които туристите ще могат да избират четива.

Лято 2014 - един "нормален" сезон

През идващото лято очакваме един нормален сезон - с брой на туристите приблизително колкото миналата година, съобщи Красимир Станев. Повече от миналата година се очаква да са гостите от скандинавските страни, от Румъния и българите. В тази прогноза влизат за момента и руснаците, въпреки че не са им предлагани по-ниски цени, обясни Станев.

Така поне за рамките на курорта той опроверга опасенията, че кризата около Украйна и анексирането на Крим от Русия, ще се отразят негативно на броя на туристите. Основна причина за това се очаква да стане фактът, че валутите на двете страни силно се обезцениха и се прогнозира, че това ще обезкуражи традиционните ваканции зад граница.

Размразяване на инвестициите

Няколко години след началото на кризата "Албена "АД се завръща към силна инвестиционна програмата. По 20 млн. лв. през тази година са предвидени да се вложат в обновяването и доизграждането на ваканционните селища "Приморско" и "Бялата лагуна ". Целта е към 2018 г. те да бъдат вече курорти от 21 век, обясни Станев.

В Приморско се изграждат студиа с категория 4 звезди, голям басейн и основен ремонт на хотел "Бисер". Целта е в края на тази програма селището да предлага четиризвездни услуги с 4500 места за настаняване. Това означава, че през следващите 5 години в този план ще бъдат вложени 70-80 млн. лв., посочи Станев.

Инвестициите в "Бялата лагуна" целят селището да стане категория 5 звезди през 2015 г. с 1200 места за настаняване. От лятото на следващата година по договор с туроператора "Томас Кук Нортърн Юръп" 90% от базата ще се предоставя на туристи от скандинавските страни и само 10 процента ще бъдат за гости от други дестинации. Целта е в селището да се привлекат по-платежоспособни клиенти - предимно семейства с деца, отбеляза Станев.

Предстоящият летен туристически сезон ще започне с откриването и на първия етап от аквапарка, който ще е отворен за посетители от 1 юни. Изгражда се от канадска компания Proslide като към момента в него са инвестирани 10 млн. лв., догодина се предвижда да се вложат още 20 млн. лв. в допълнителни съоръжения. Изграждаме го на последователни етапи, обясни Станев.