Русия "анексира" Марс

Животът

11-04-2014, 12:36

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Роскосмос започва разработка за пилотиран космически кораб

Русия има стратегическата задача да колонизира Луната, Марс и други обекти в Слънчевата система. Този "космически приоритет" посочва руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в авторска статия в "Российская газета", цитиран от "Стандарт".

По думите му целите са "увеличаване на спътниците на ниска околоземна орбита, кацане и последваща колонизация на Луната и окололунното пространство, подготовка, кацане и изследване на Марс и другите обекти от Слънчевата система". "Пилотираните планетарни мисии ще са възможни още преди 2030 г.", смята вицепремиерът.

Рогозин добавя, че руската космическа агенция Роскосмос, съвместно с някои министерства, Руската академия по космически науки и държавната ядрена компания Росатов са инструктирани да подготвят проекта за тези задачи, както и предложения за прилагането им на практика.

Възложено им е да разработят ядрени, плазмени и био и роботизирани технологии, както и нови материали. Започнала е и работа по изобретяването на пилотиран космически кораб за мисии до Луната и Марс, както и космически станции за орбитален трансфер, разказва руският вицепремиер.