Джаз с визуални ефекти ще звучи от органа във ФК

Варна Лайф

11-04-2014, 15:48

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

"Музика за тромпет и орган" ни представят Мачей и Алиция Фортуна на 16 април

За първи път на големия концертен орган в зала 1 на ФК вместо класическа музика ще звучи джаз. Това ни предлагат Фестивалният  комплекс във Варна и Полският институт с проекта "Музика за тромпет и орган". По време на концерта посетителите ще могат да се насладят на изпълненията на Мачей Фортуна – тромпет, и Алиция Фортуна – орган.

Тромпетист, композитор, аранжор, доктор на изкуствата, магистър по право, музикален продуцент, ръководител на музикално издателство, преподавател в Музикалната академия в Познан, Мачей Фортуна е един от най-известните полски джаз музиканти от младото поколение. Динамичен и постоянно експериментиращ с жанровете, той не спира да търси ново звучене на тромпета - започвайки от джаза, но без да се задоволява с вече известните му форми. За него казват, че е сред онези, които създават собствен музикален език. Автор е на над 10 музикални проекта, сред които и „Музика за тромпет и орган” с негови композиции.

Музиката за тромпет и орган на Мачей Фортуна е пространствена, изпълнена със светлина и завладяваща интимност. Тя е органична, подлежи на постоянни промени, открита е, с много импровизации. Дава възможност за изграждането както на сложни партии на тромпета, така и за равностойно участие на органа. Носталгична по дух, тя включва осезаеми мелодични мотиви. В тази изключителна звукова действителност можем да усетим елементи на етномузика или литургична следа -  композициите на Фортуна в голяма степен се опират на мотиви от църковната органова музика от късното средновековие.

Освен двамата виртуозни музиканти, в проекта има и трети равноправен участник – VJ Pillow (Павел Випих), създаващ на екран по време на изпълнението им авторски визуализации, вдъхновени от тематични картини.

Концерта ще е на 16 април (сряда) от 19:30 часа, а цената на билетите ще е между 6 и 10 лева.