Медици и педагози искат енергийните напитки да бъдат забранени за деца

Животът

12-04-2014, 12:36

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Колапс, агресивност, силно сърцебиене, главоболие и световъртеж – това са само част от симптомите, които описват

Да бъде въведена пълна забрана за продажба на енергийни напитки на лица под 18 години. За това настояват медицински сестри и педагози от училищата в Плевен. В отворено писмо до здравното министерство, Агенцията по безопасност на храните, местни институции и медии те алармират за зачестилите инциденти с деца, употребили енергийни напитки, съобщи БНТ. Статистиката сочи, че всеки ден течни стимуланти консумират близо 20% от децата между 12 и 14 годишна възраст.

Колапс, агресивност, силно сърцебиене, главоболие и световъртеж – това са само част от симптомите, които описват училищните медици и преподавателите. Въпреки, че от близо 2 години енергийните напитки са забранени в училищните лавки, за децата не е проблем да си ги набавят. Изход от евентуални фатални последици, училищните лекари виждат в пълната забрана за продажба на енергийни напитки на деца под 18.

Марияна Караджова е с над 40-годишен стаж, като училищна медицинска сестра. Признава, че в последните години децата все по-често страдат от богатия спектър на стимулиращи вещества в енергийните напитки.

Експерти по хранене са категорични, че е необходима повече информация относно последиците особено при хора с различни заболявания, които лесно се влошават след употребата на енергийни напитки, както и повече контрол от страна на родителите.

Една енергиийна напитка се равнява на три силни кафета и може да доведе до силно агресивно поведение. Някои скандинавски страни вече са предпочели да не рискуват повече с продажбата им. У нас изборът обаче остава в ръцете на децата, и ще е правилен само, ако прочетат задължителния етикет за възможните нежелани реакции най-вече върху мозъчната и сърдечно съдова дейност, информира още БНТ.