Готвят се по-строги наказания за частните съдебни изпълнители

Новините

13-04-2014, 08:16

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ще се уреди и възможността длъжниците да обжалват оценката на имуществото си

При тежки нарушения на частните съдебни изпълнители да се отнема завинаги правото им да упражняват професията, предвиждат законодателни промени, готвени от правосъдното министерство.

Сега най-тежкото дисциплинарно наказание, налагано от Камарата на частните съдебни изпълнители, е 5 г. лишаване от права.

В момента инспекторатът на министерството проверява 400 дела, по които са работили 4-ма съдебни изпълнители. За тях има съмнение, че са натоварвали длъжниците с допълнителни такси, като са раздробявали дълга с договори за цесии.

„Ще излезем с доклад за всеки отделен случай”, обеща зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

 

Тя допълни, че има постъпили жалби само срещу 8 от общо 153-мата частни съдебни изпълнители през м.г.

Хората най-често протестирали, че жалбите, които пращат до съдебните изпълнители не се входират по надлежния ред и по този начин се стигало до пропускането на сроковете за обжалване на изпълнителните действия пред съда.

Другите сигнали са свързани с начисляване на недължими такси и извършване на действия, за които кредиторът не е упълномощил съдебния изпълнител.

„По един изпълнителен лист се дължи само една такса и се плаща един адвокатски хонорар”, категорична бе Сапунджиева.

Тя допълни, че скоро ще бъде пратено указание до всички съдебни изпълнители да се придържат към правилата.

С готвените законодателни промени ще се уреди и възможността длъжниците да обжалват оценката на имуществото си, направена от частния съдебен изпълнител.