Малта узакони еднополовите бракове и осиновяването на деца от тях

Животът

15-04-2014, 14:24

Снимка:

AFP

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Гласуването е прието с 37 гласа "за" и нито един "против"

Вчера Малта легализира както еднополовите съюзи, така и осиновяването на деца от еднополови двойки.

"Сега Малта е по-либерална и повече европейска, тъй като всичките й граждани са равноправни", заяви Джузеф Мускат, премиер на Малта от 2013 г.

Законодателите в парламента гласуваха с 37 гласа "за" и нито един "против", което бе посрещнато тържествено в столицата.

Законът за еднополовите съюзи дава почти същите права и задължения на еднополовите двойки, каквито имат разнополовите, но не използва думата „брак“. Законодателството позволява на трансполови хора да сключват брак с лица от противоположния пол.

Опозиционната Националистическа партия се въздържа при гласуването. Тревогите, които повдигнаха членовете й, бяха свързани с отглеждането на деца от еднополови двойки.

Досега само хомосексуални мъже или жени можеха да осиновят дете, но не и техните партньори, тъй като семействата им не бяха признати от закона като такива.

Антидискриминационното законодателство в страната също бе променено, за да обхваща признаците сексуална ориентация и полова идентичност.

Гей активистите в Малта водят застъпнически кампании за тези законодателни промени от 13 години.

С новото законодателство Малта се присъединява към други 21 държави в Европа (15 от които в Европейския съюз), които са узаконили еднополовите семейства, и 18-те (11 от които в Европейския съюз), които са узаконили осиновяването от еднополови двойки.