Източват здравната каса със скъпо лечение в чужбина

Животът

16-04-2014, 08:58

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Касата няма пари за импланти, но готова да плаща повече в чужбина

Здравната каса плаща по-скъпо за лечение в чужбина, вместо да финансира извършването му у нас. Това показват издадени документи от здравния фонд, пише "Стандарт".

63 хил. лв. е готова да плати здравната каса за лечение на Паркинсон с дълбока мозъчна стимулация в Унгария за един пациент. В същото време тази операция се извършва у нас в университетската болница "Св. Иван Рилски" и струва 43 хил. лв. От здравния фонд обаче са издали на пациента формуляр S2 за лечение в чужбина, като са посочили, че то не може да се извърши у нас, тъй като не се заплаща стойността на импланта, който се поставя.

С издаването на този формуляр обаче се оказва, че касата е готова да покрие стойността му в чужбина, където тя е по-висока. У нас имплантът се осигурява от болницата на цена от 40 хил. лв. Отделно касата плаща за самата операция по клинична пътека 3550 лв. В Унгария имплантът е 54 хил. лв. с ДДС, а самата интервенция е 8745 хил. лв. Така крайната цена е малко над 63 хил. лв.

Въпреки че от "Св. Иван Рилски" неведнъж кандидатстваха за финансиране и на имплантите, това не се прие от НЗОК. Мотивите на фонда бяха, че няма средства. В същото време обаче касата е готова да плаща повече в чужбина. Стойността на офертата в Унгария е сред ниските. Със същия успех касата можеше да се съгласи да финансира и оферта за клиника в Хайделберг в Германия например, където се искат за същата процедура - дълбока мозъчна стимулация, 83 хил. евро.

Дълбоката мозъчна стимулация обаче не е единствената диагноза, с която се точи държавата с лечение в чужбина. "Стандарт" вече писа за плазмоферезата, която се прави в "Александровска болница" за 14 хил. лв., но не се покрива от касата. Така част от пациентите се пращат в чужбина, където цената стига 25 хил. евро по данни на проф. Емил Паскалев.