Испанска страст превзема сцената на Фестивалния

Варна Лайф

16-04-2014, 12:48

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

На 21 май Мерцедес Руиз представя своето фламенко шоу

Огромна емоция очаква почитателите на фламенкото и на испанската култура на 21 май, когато във Варна пристига една от най-адмирираните фламенки танцьорки – огнената Мерседес Руиз. Организаторите от агенция "Елит мюзик" са я поканили с нейния награждаван спектакъл "Baile dе palabra" ("Танцът на думите"), който макар да е създаден само преди две години, вече е обиколил света. Сега варненци ще имат удоволствието да го гледат и съпреживеят в Зала 1 на ФКЦ.
Хореографията на спектакъла е на самата Мерседес Руиз. Заедно с нея на сцената ще излязат Мигел Ортега, вокал и Сантяго Лара, китара, който е и автор на музиката. Либретото е на Франсиско Лопес.

Мерседес Руиз, огнената дама на фламенкото, е родена през 1980 г. в Херес де ла Фронтера. Излиза на сцената още на 7-годишна възраст с трупата "Мануел Морао и цигани от Херес”, с която гостува в Мадрид, Ню Йорк и Канада. През 1998 г. вече е в трупата на Антонио Ел Пипа и изнася представления на престижния фестивал в Херес, в Мадрид и на фестивала в Ла Унион, Мурсия.

Голяма школа за нея е присъединяването й към легендарната трупа на Ева Йербабуена, с която обикаля света. През 2002 г. започва самостоятелната й кариера, в която партньори често са й Андрес Пеня и Белен Мая. Тогава идват и възторжените отзиви на танцовата критика, а публиката вече е влюбена в огнената Мерседес.
След като получава първата награда на фламенко биеналето в Севиля, Мерседес създава собствена трупа и започва своите турнета в Европа и Латинска Америка. През 2012 г. се ражда спектакълът "Baile de palabra”, който синтезира в една бурна емоция цялото нейно усещане за фламенкото.

Фламенко общността обгражда Мерседес Руиз с внимание и награди, сред които блестят първата награда от биеналето в Севиля, наградата на критиците от ХV фестивал в Херес и наградата "Андалусец на бъдещето” на Министерството на културата на Испания.

Гостуването на Мерседес Руиз се осъществява с подкрепата на Посолството на Испания в България.

Билети за спектакъла, определен за 21 май, вече се продават на касата на ФКЦ. Цените са от 15 до 30 лв.