Пощенска марка увековечи юбилея на ветрохода "Калиакра"

Транспортният министър Папазов постави печата по време на церемония на палубата на учебната баркентина

Специално пощенско-филателно издание е посветено на учебния морски кораб "Калиакра" по повод 30 години от спускането на ветрохода на вода. Печатът за валидирането бе поставен на палубата на плавателния съд от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, кмета на Варна Иван Портних, капитана на "Калиакра" Делян Радев и председателя на Съвета на директорите на Българския морски квалификационен център Христо Боев.

През палубата на учебния кораб са преминали своята първоначална морска квалификация над 500 български капитани и механици и над 200 младежи на възраст от 16 до 25 години от различни националности. Това заяви по време на церемонията министър Данаил Папазов. Той добави, че "Калиакра" е участвал в повече от тридесет международни регати и е посетил стотици пристанища на Европа, Африка и Северна Америка. Министърът отбеляза, че ветроходът е печелил десетки награди, сред съперници от традиционно изявени морски държави като Норвегия, Англия, Русия, Германия. Ветроходът е бил носител и на приз за най-бърз кораб на флотилията ветроходи. От 1986 година "Калиакра" е редовен участник в международните регати "Тол Шипс Рейсис".

Варна бе домакин и основен координатор на първата в региона на Източно Средиземно и Черно море регата под название "Тол Шипс: Исторически морета" през 2010 година. Тази година морският град отново е център на Черноморска регата "Тол Шипс Рейсис – 2014".

Със старта на първия етап на 3 май, "Калиакра" ще направи своето завръщане на световната ветроходна сцена. Командването на баркентината е възложено на капитан Делян Радев, който има многогодишен стаж на борда на "Калиакра", както и стаж като помощник и старши помощник-капитан на други ветроходи, включително и чуждестранни. Повечето от членовете на екипажа са утвърдени фенове на ветроходството и участници в различни регати. След завършването на множество текущи ремонти на 5 април баркентината застанa на кея на Морска гара Варна, където се провежда преглед и потягане на ветрилата и ще бъдат извършени няколко тренировъчни плавания във Варненския залив.

Пощенското издание за "Калиакра" е второто, което се посвещава на ветроходния морски кораб, каза при пускането в употреба министър Папазов. Пощенската марка е в тираж 11 000 бр. Художник на проекта е Валентин Щинков.

На днешната церемония присъстваха и главният изпълнителен директор на "Български пощи" Валентин Петков, бивши капитани на "Калиакра" и кръщелницата на кораба Лидия Славова.

ВИЖТЕ ФОТОРЕПОРТАЖ ОТ СЪБИТИЕТО