45-хилядният Artania акостира във Варна

Лайнерът под бермудски флаг е с отменено посещение в Ялта

Немският лайнер Artania, плаващ под бермудски флаг, акостира на Морска гара, съобщи blackseanews.net. Варна е първото пристанище от черноморския круиз на пасажера. Идващият от Истанбул кораб ще остане по разписание за няколко часа във Варна, откъдето ще отплава за Одеса. Планираното посещение на украинското пристанище Ялта се отменя и вместо това туристите на борда ще посетят Констанца в Румъния. Другите спирки по пътя му са Истанбул, Атина и Генуа.

Дългият 230 метра и с водоизместване 45 000 тона плавателен съд е пуснат на вода през 1984 година във Финландия. Altania не е първото име на лайнера - освен с него, той е познат и под името Royal Princess. 2005-та година е преименуван на Artemis, а през 2010 година е претърпял цялостен ремонт, когато капитан е станала Сара Брентън - втората в света жена-капитан на круизен кораб.

На 26 май 2011 година след поредното обновяване (инвестицията е струвала повече от 20 милиона евро), плавателният съд приема името Artania.

На борда му могат да пътуват 594 пътници, има 7 бара, 3 ресторанта, библиотека, басейн, бутик, СПА център. Две интернет кафета и кино зала се грижат за комфортното пътуване на любителите на подобен род пътешествия. Всички каюти на лайнера са външни.

Корабът е вторият, който акостира тази година на варненското пристанище след посещението на Sinfonia.