Посрещнахме Великден с 90 милиона боядисани яйца

Животът

20-04-2014, 20:19

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

3 милиона картона с яйца са били продадени у нас

С общо над 90 милиона яйца сме посрещнали Великденските празници в България. 3 милиона картона с яйца са били продадени, сварени и боядисани в навечерието на Великден. Появява се обаче въпрос – как и къде да съхраним останалото от днес, без да застрашим здравето си.

Ако великденските яйца са варени 8-10 минути след кипването на водата, значи всичко е наред. Това е гаранция, че са твърдо сварени. Експертите препоръчват да отделим боядисани яйца за украса на масата, а останалите да съхраняваме на тъмно и студено в хладилника, предаде bTV. Ако усетим особена миризма от някое яйце, не бива да рискуваме, а трябва веднага да го изхвърлим.

Максималният срок, за който трябва да бъдат консумирани сварените яйца е от 3-4 дни до 1 седмица. Според фолклористите, предците ни са държали боядисаните яйца на хладно в зимника на къщата, и така са успявали да ги запазят двайсетина дни.

Според народните традиции, първото червено яйце трябва да се постави пред иконата на Богородица. То остава там за цялата година и следващата година на Велики четвъртък старото, миналогодишно великденско яйце се заменя с новото.Ако яйцето е изсъхнало и няма лош мирис, значи здравето и късметът ще съпътстват това семейство.