Украинската армия щурмува Славянск

Новините

24-04-2014, 14:43

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Има петима убити бунтовници

Украинската армия премина барикадите на град Славянск, убити са петима бунтовници. Има убити и ранени в сражения през нощта там, в Мариупол и Артьомовск. Украински бронирани машини преминаха по обед преградите, издигнати от бунтовниците в северната част на Славянск, предаде кореспондент на Франс прес, който е видял поне пет машини.

При "антитерористичната операция" подразделенията на МВР и МО отблокирали и унищожили 3 поста на "незаконни въоръжени формирования в североизточната част на Славянск", предаде Комментарии, позовавайки се на МВР на Украйна. От участващите в операцията един войник е ранен.

Десетки войници в камуфлажни униформи, някои с опознавателни знаци на десантни части, изграждаха от сутринта защитни прегради от торби с пясък около най-малко шест леки бронирани машини БМД-3 и разпъваха палатка близо до селището Малиновка, на около 12 км южно от Славянск, на главния път за областния Донецк, предаде кореспондент на Ройтерс, цитиран от БТА.

Войници и полицаи стояха на пост на пътя, проверявайки автомобилите, които влизат и излизат от района. Военната част имаше и леки картечници и противотанкови оръжия, както и подкрепа от два бойни хеликоптера.

Телевизия "Россия 24" обаче съобщи, че сепаратистите подготвят бронирана техника, а по барикадите в града се разполагат снайперисти. Щабът на сепаратистите по-рано заяви, че в случай на щурм те ще стрелят "на месо".
вече избухна ГРАЖДАНСКА ВОЙНА. правителството прати армия срещу народа - водят си сражения с бронетехника и автоматично оръжие. Това си е гражданска война. Със сигурност Путин ще има вече ПОВОД да се намеси в скоро време.
Паисий Х

"Народният кмет" на Славянск Вячеслав Пономарьов призова местните жители да не излизат от домовете си. Градските власти взеха решение да бъдат затворени училищата и детските градини, а родителите бяха призовани да вземат децата си.

Украинското правителство заяви, че подновява "антитерористичната операция", за да си върне градове и обществени сгради, които са под контрола на проруски сепаратисти, ако не се разоръжат и не се изтеглят оттам доброволно, изпълнявайки споразумението от Женева от миналата седмица, подписано и от САЩ и ЕС.

Святогорск вече е освободен и се намира под контрола на министерството на вътрешните работи на Украйна, предаде междувременно УНН.

Нови сражения избухнаха тази нощ и продължиха и в другите източни украински градове Мариупол и Артьомовск. Има убити и ранени. Украинският вътрешен министър Арсен Аваков каза, че през нощта военните са отблъснали нападение срещу база в Артьомовск, на 40 км югозападно от Славянск, атакувана по думите му от около 70 души, водени от руски войници. Москва отрича в Украйна да има нейни военни. Един украински войник е ранен при нападението.

Аваков съобщава още, че след стълкновения, при които са били ранени петима души, украинските сили на реда са си върнали контрола над кметството на град Мариупол, предаде БТА.