Гигантски айсберг се отцепи, НАСА го следи

Животът

24-04-2014, 19:13

Снимка:

skynews.com

Автор:

Александър Димитров

Всичко от Автора

От агенцията започнали мониторинг на пътя му в океана

Айсберг, осем пъти по-голям от Манхатън е поставен под наблюдение от НАСА, след отделянето му в Антарктическия океан, съобщава Skynews. Парчето лед, познато като В31 е едно от най-големите на планетата с размери над 660 квадратни километра и дебелина повече от половин километър.

НАСА е наблюдавала ледника с големината на Чикаго през 2011 година, когато е забелязана пукнатината, чрез която се е отделил сега айсбергът. Опасенията са, че отделянето на подобни по размер ледници може да доведе до повишаване на морското равнище.

Айсбергът е излязъл в открития океан и по тази причина от НАСА са започнали проследяването му с цел осигуряване безопасност на корабоплаването в района. В31 в момента е далеч от основните морски пътища, но с наближаването на зимата в района  проследяването му ще става и все по-трудно.

"На айсберг с тези размери може да му отнеме година или повече да се разтопи", заявява Робърт Марш, учен от Университета в Саутхамптън.

Учени се опитват да прогнозират теченията в района, за да си обяснят вероятното движение на ледника. Проблем обаче бил фактът, че имало периоди без никакво движение, примесени с бързи потоци.

Най-големият айсберг, регистриран някога, се нарича В15 и имал площ от 11 000 кв. км - колкото големината на Ямайка. Въпреки че той е преустановил съществуването си още през 2000 година, някои части от него все още плават около Антарктика.

Айсбергът преди да се отдели

Ноември 2013
 

Януари 2014

Март 2014