Варна стана цветния център на България

Мисия Варна

25-04-2014, 13:56

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цветята в Grand Флора 2014

Най-голямото изложение на цветя и градинско обзавеждане у нас събра производители и вносители на цветя от цялата страна и водещи български флористи

Най-голямото изложение на цветя и градинско обзавеждане у нас събра производители и вносители на цветя от цялата страна и водещи български флористи. До 28 април Grand Mall ще бъде изпълнен с цветни композиции, градински и стайни цветя и аксесоари за цветарство.

Над 30 производители и вносители на градински и стайни цветя от цялата страна преобразиха пешеходните пространства пред Grand Mall, където днес беше открито четвъртото изложението на цветя и градинско обзавеждане Grand Флора 2014. Организатори на мащабното събитие са Grand Mall, "Белфльор", "Градина Мимоза" и "Флорис". Изложението се провежда със специалната подкрепа на Асоциацията на флористите в България.

Ивайло Иванов от "Флорис" – един от моторите на изложението, обобщи настроенията сред колегията на флористите в началото на най-голямото събитие за бранша у нас: "Настъпва промяна в цветния манталитет на българина и това дава своето отражение върху развитието на нашата професия – каза той. "Вече имаме автори на цветни аранжировки от София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Добрич, Троян. А българските производители на градински цветя са донесли на своите бели щандове невероятни разсади на цветя и подправки". Уважаваният експерт подчерта и факта, че тази година Grand Флора се е наложила безапелационно като най-мащабното и авторитетно събитие за цветарския бизнес у нас, отнемайки дългогодишното първенство на Бургас.

Тази година тематичното цвете за флористите на изложението е хризантемата. Тя беше и главният герой в демонстрацията на топ флориста от Холандия Рууд Хазелаад, който представи пред българските си колеги изключителните възможности за творчески интерпретации на най-новите сортове хризантеми на компанията Deliflor.

Междувременно по етажите на мола спират вниманието на многобройните посетители композициите на най-популярните български аранжори, създадени тази година върху специални рамки – конструкции и посветени също на рисуването с цветя. Изящно творение в транспарентна стилистика с бамбукови дискове, хортензии и многобройни полски цветя е донесла Ради Вълканова от Бургас. Само с хризантеми и сложни плетки от декоративна хартия е работил Ивайло Иванов, Гери Цонева е включила в арт композицията на своя екип орхидеи и ... репички. Духа на планината носи аранжировката от чимшир на Венета Цочева от Троян, а изтънчените глориози на Павлина Василева от Варна приканват посетителите да надникнат в елегантната им рамка. Деница Желязкова от София разказва приказка за феи със своята работа, а Александра Костова композира със замах натуралните кори и хризантеми. Остро модерната естествена вълна и есктравагантната, подобна на божур роза Вувузела са в центъра на композицията на „Тилия“ от Пловдив. Чист израз на зелената идея е оранжериен бял павилион инсталация на Луиза Георгиева от „Градина Мимоза“, в който се носи ароматът на подправки.

Днес в 14 ч. започва очакванията с голям интерес от варненските ценители на аранжирането на цветя Национален конкурс за млади флористи, чието трето издание е с тема "Цвете вместо четка".