От 6 до 60-годишни се включват във всяко съботно бягане в Морската

Животът

25-04-2014, 23:01

Снимка:

5kmrun

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

5kmrun е сдружение, създадено от няколко ентусиасти, целящи изграждането на леснодостъпни условия за непрофесионално организирано бягане

Всяка събота точно в 9 сутринта в Морската градина на Варна се събират хора и бягат - за здраве. Инициативата е на 5kmrun, като организацията, напълно безплатно предоставя на всички, включили се в съботните бягания засичане, съхранение и предоставяне на информация относно постигнатите резултати за време и заето място след финиширане, а също и награди. Събрани са и много индивидуални и общи статистика, интересни класации и ранглисти и разбира се снимки по трасето. 

Какво е 5kmrun? Това е 5 км свободно, но организирано бягане за всеки желаещ без ограничение в пол и възраст. Свободно означава, че за всеки, който иска да участва е напълно безплатно. А организирано - защото екипът се е постарал да осигури условията - маркировка по трасето, както и удобна интернет платформа, където всеки може да се регистрира и да участва в класации заедно с много други хора.

Идеята за 5 км свободно, но организирано бягане възниква в Англия през 2004 г., където в Буши парк (Лондон), Поул Синтон Хюит създава своя парк ран. Следвайки неговите основни принципи и опит, 5kmrun го пренася и у нас.

5kmrun е сдружение с нестопанска цел, създадено от няколко ентусиасти, целящи изграждането на леснодостъпни условия за непрофесионално организирано бягане, както и насърчаването на една нова култура на мислене по отношение на бягането като част от здравословния ни начин на живот. 

Първото съботно тичане на трасето във Варна, което е третото поред в страната, е проведено на 12 октомври 2013-та. Оттогава до днес  са се включили хиляди варненци. Миналата събота за в бягането са участвали 90 души като най-малкият спортист е бил 6-годишен, а най-възрастния 60. Бройката на участниците не е прецедент. Всеки път се събират между 80 и 100 човека от всички възрастови групи - има деца на по 6,7,8 годинки, а има и възрастни хора на по 60. Понякога в бягането се включват и хора с професионален опит, но повечето са любители спортисти със страст към тичането. "Най-приятното е, че хората, които се събираме сме създали общество и си комуникират като приятели", разказа един от участниците. 

Тази събота предстои 29-тото поредно бягане. Стартът е на Главната алея до Летния театър в Морската. 5kmrun освен във Варна се провежда всяка събота и в София (на трасетата в Южен и Западен парк и в Пловдив на Гребния канал. Предстои откриване на редовни съботни бягания и в следните градове: Бургас , Русе и Велико Търново.