Крави съжителстват с роботи, доят се сами

Животът

26-04-2014, 17:42

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Следят кравите с wi-fi дали са разгонени

Животните сами избират кога и колко пъти да бъдат доени

След като накичиха кравите с wi-fi връзка да ги следят кога са разгонени, млекодайните животни вече и се доят сами. Роботизирана система позволява на кравата сама да избира времето когато да застане пред доилния апарат, който работи без човешка намеса. Така се избягва задължителният доскоро цикъл сутрин-вечер, който освен, че анагжираше фермерите, явно се е оказал неудачен и за кравите. Така графикът за доене отпада и кравата сама решава кога и по колко пъти на ден да бъде доена.

Роботизирната система включва предаватели на вратовете на животните, чрез които те получават персонални грижи. Освен това лазери сканират виметата им, а компютър измерва скоростта на доене. Роботите следят и за качеството и количеството на полученото мляко, броя на посещенията при доилните апарати, храненията, дори крачките които прави кравата през деня.

Привърженици на модерната технология са изтъкнали всички тези предимства, плюс не маловажното, че системата може да функционира напълно самостоятелно и без човешка намеса. Защитници на животните също са доволни от нововъведенията. Според тях роботите позволяват на кравите сами да си избират режима, както и по-голямата свобода, която имат животните.