Април - най-дъждовен от 127 г. насам. От 1 до 4 май ще е слънчево

Новините

27-04-2014, 08:19

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Такова количество не е падало в София от 1887 г. насам

136 литра дъжд на квадратен метър са паднали в София този месец, което официално го прави най-дъждовния април в историята, обяви пред в. “24 часа” синоптикът от “ТВ-МЕТ” Симеон Матев.

Такова количество не е падало в София от 1887 г. насам, а месецът още не е свършил, обясни той. Предният априлски рекорд е бил през 1937 г., когато в столицата са паднали 122 л на кв. м.

Рекордни могат да се окажат и дъждовете в част от Западна България, тъй като в тази част на страната нормите вече са надвишени с 200-300%, докато в Източна са били едва 50-70% от нормата.

В понеделник и вторник в Западна България ще продължи да вали. Такава е прогнозата и за планините в централната част на страната.

“Възможно е ново увеличение на обема на реките и не са изключени проблеми”, предупреди Матев.

В сряда валежите ще започнат да намаляват и дъжд се очаква най-вече в Източна България и планинските райони.

За началото на шестте почивни дни обаче времето ще се оправи и започва затопляне. Още на 1 май ще изгрее слънце, а максималните температури ще достигнат 20-25 градуса. Следобед в Западна България и над Рила и Родопите обаче е възможно да има превалявания и гръмотевици, обясни Матев.

Синоптикът все пак уточни, че тази прогноза не е толкова сигурна, колкото за началото на седмицата.

В петък, събота и неделя времето ще продължи да е слънчево, поради затоплянето температурите ще достигнат 22-27 градуса.

На 5 и 6 май обаче отново започват превалявания и гръмотевични бури.