Две бургазлийки грабнаха наградите на Grand Флора 2014

Архив Варна

27-04-2014, 18:39

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

За най-добър щанд беше отличена Татяна Иванова, а флористка Ради Вълканова - за най-атрактивно присъствие и принос към изложението

Grand Флора 2014 връчи своите статуетки за най-добре представилите се участници в изложението. Наградата за най-добър щанд отиде при Татяна Иванова от Бургас, която изложителите запомниха с изобилието от вербена и с писаните декоративни каручки, майсторска изработка на баща й. Татяна е за пръв път на Grand Флора, но признава, че е останала очарована от перфектната организация и реклама на изложението, от красивите бели щандове, постоянния достъп до вода за цветята и денонощната охрана – основните достойнства, които тази година извеждат изложението във Варна като най-авторитетното в България. 

Още една бургазлийка заслужи статуетката на Grand Флора – признатата флористка Ради Вълканова, която беше отличена за най-атрактивно присъствие и принос към събитието. Нейната композиция „Нетърпение за лято“ е мащабна инсталация от висящи бамукови дискове и деликатни полски цветя. Тя е разположена пред магазина на H&M и в дните на цветното изложение стана любимо място за снимки за спомен на многобройните посетители на най-големия търговски център във Варна.
Предпоследният ден на на изложението на цветя и градинско обзавеждане Grand Флора 2014 във Варна беше посветен на децата. Над 50 малчугани, повечето на възраст около 6-7 години, се включиха в забавните обучителни сесии на училището за градинарство „Малък градинар“. Първите им стъпки в полето на грижата за цветята бяха напътствани от опитни флористи. С тяхна помощ момичетата и момчетата научиха отделните стъпки на процеса на засаждане на цвете – от избора на подходящ разсад и саксия, до полагането на почвата и внимателното пресаждане на растението. Старанието на малките градинари даде резултат – нито едно цвете не пострада по време на занятията и 50 новозасадени сини и розови саксии с петунии, тагетис и газания тръгнаха заедно с малчуганите към балконите и градините на Варна.
„Направихме това училище, за да предизвикаме ентусиазъм у децата, - сподели Луиза Георгиева – уважаван флорист и активен съорганизатор на изложението. – Искахме да събудим у тях желание да се докоснат до цветята и чрез този допир да се почувстват като истински градинари. Затова толкова се зарадвах, че много от първите ни възпитаници възкликваха: „Ех, колко ми хареса това!“ Родителите също се включиха и така училището по градинарство се превърна в семейна работилница за връзка с природата.“
Утре, понеделник, 28.04., е последният ден на Grand Флора 2014.