Букмейкъри: ГЕРБ печели, макар и с малко

Новините

27-04-2014, 22:18

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Само четири партии ще минат бариерата на евровота според залозите в Евробет

След първия уикенд от кампанията за евроизборите, в който основните участници в предстоящия вот дадоха старт на надпреварата за сърцата (и гласовете) на избирателите, букмейкърите на Евробет прогнозират, че най-вероятно между 40 и 45% от българите с право на глас ще отидат до урните. На последните избори за Европейски парламент в България на 7 юни 2009 година избирателната активност беше 37.49%

С наближаването на вота Евробет отново пусна пълна политическа програма. С нея се дава възможност на играчите да прогнозират, както разпределението на силите измежду петте най-големи групи в Европарламента, така и представянето на родните ни политически партии на предстоящите избори.

Така, според залозите, победител на тези избори ще е Европейската народна партия (Християндемократи), в която са ГЕРБ и Реформаторския блок. ЕНП ще има между 250 и 274 депутати (от общо 766, разделени между 7 формации). Шансът за победа на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (където е БСП) е 3 пъти по-малък, а на Алианса на либералите и демократите за Европа (ББЦ и ДПС) - 10 пъти.

Подобно на миналогодишните парламентарни избори и сега ГЕРБ е фаворит за първа политическа сила. Противно на голяма част от социологическите проучвания, сочещи, че България без цензура има потенциал да измести ДПС от третото място, играчите смятат обратното, класирайки по резултати първите три формации в конфигурация ГЕРБ - БСП - ДПС.

Игрите с предвиждания за броя на партиите, които ще изпратят представители в Брюксел, както и за броя мандати, която всяка партия ще получи, също са обект на голям интерес. Според залозите най-вероятно засега е в Европарламента да влязат 4 български формации като освен "сигурните" три, мандат ще има и за Николай Бареков.

Предвижданията за броя мандати, които ще получат ГЕРБ и БСП се колебаят между 5 и 6. Като коефициентът към момента сочи победа за ГЕРБ и по-скоро 6 отколкото 5 места. При БСП по-вероятни, според залозите, са 5-ма евродепутати. Останалата бройка се разпределя между ДПС (3 места), партията на Николай Бареков (1). С най-голям шанс да заемат последното свободно място засега имат Реформаторският блок и АБВ, а вероятността НФСБ и Атака да получат място в ЕП според играчите за момента клони към 0.

Във Варна букмейкърите вещаят сигурна победа за ГЕРБ (с коефициент 1.10), БСП и България без цензура са на кантар съответно с 2.50 и 3, следвани от Реформаторския блок с 5 и АБВ със 7. Най-слаб тук е резултатът на ДПС - 10.