Изнасяме се на острови за Гергьовден

Животът

28-04-2014, 10:08

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Похарчили сме по 255 лв. у нас и 550 лв. в Гърция за великденска почивка

С 30% повече ще са туристите за майските празници в сравнение с преди година. Това обяви председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков. Най-много от нашенците са избрали да почиват за Гергьовден по Средиземноморието, показва справка на браншовата организация. Те планират да прекарат миниваканцията в съседните Гърция, Турция, Сърбия и Македония. Търсени са островите, които традиционно се радват на интерес като Крит, Корфу, Тасос, Закинтос и Левкада. Близо 140 000 българи ще прекарат почивните дни около Гергьовден в чужбина, а 340 000 ще пътуват в страната, заяви Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценка в туризма, пише "Стандарт".

Южната ни съседка е привлякла и най-много наши сънародници за изминалите великденски празници заради сходните обичаи и традиции, допълни пък Байков. С една трета повече наши сънародници са си казали "Христос Воскресе!" именно в Гърция спрямо предходната година. Драганов обяви, че у нас средната цена за великденски пакет се движела около 255 лв. с включени празничен обяд и две нощувки. За Възкресение в Гърция пък сме похарчили средно по 550 лв. заедно с транспорта.

Освен към близки дестинации българите са решили да отпразнуват Гергьовден и на почивки в Италия, Испания или турските курорти, допълни още Байков. Най-търсен сред почивките е престоят в Сицилия, където Гергьовден ще посрещнат над 1000 българи. Търсене има и за Рим, Соренто, Римини, Палма де Майорка, Барселона и Коста Брава, допълни председателят на АБТТА. Предпочитани за празнуване са още Виена и Прага. Сред българските курорти най-голям е интересът към спа дестинации като Велинград, Хисаря, Сандански и Кюстендил. Сънародниците ни не са толкова привлечени от Гергьовден край морските вълни, но за сметка на това Северното Черноморие е търсено от румънци, допълни Байков.