Вестниците във Вторник, 29 април

ДКЕВР отложи решението за лицензите на енергото


"Монитор"
След 12 май ще стане ясно дали енергийният регулатор ще отнеме лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про". Това е срокът, който вчера регулаторът даде на ЕРП-тата да внесат становищата си по новите доказателства на НЕК. Това е второто поред отлагане на окончателното решение за лицензиите. Първото беше заради НЕК, която на 7 април внесе допълнителни факти по спора с ЕРП-тата.
В какъв срок след 12 май обаче ДКЕВР ще се събере на закрито заседание и ще вземе своето окончателно решение, не е ясно. Председателят на енергийната комисия Боян Боев обясни, че няма законов срок, в който това да се случи. Той
не пожела да прогнозира кога може да бъде насрочено закритото заседание.


Прокуратурата ще поиска доживотен затвор за убиеца от Джебел
"Дума"
Окръжната прокуратура в Кърджали ще поиска доживотен затвор за 18-годишния абитуриент от Джебел, който уби млада жена и невръстното й дете в Джебел, и ги ограби.
Прокуратурата вчера внесе искане за продължаване на мярката за неотклонение на арестувания Мерт Мехмед след изтичането на първоначалния срок на задържането му от 72 часа. За кратко време разследващите стигнаха до действителния извършител на бруталното убийство на самотната майка Джейлян Юсуф и 7-годишната й дъщеря Джейда. "Срещу категорично доказания убиец Мерт Мехмед е повдигнато обвинение за двойното убийство, извършено с особена жестокост. Аз ще поискам от съда доживотен затвор. Превъзпитанието на такъв човек и връщането му в обществото е прекалено трудно", заяви окръжният магистрат Светлозар Лазаров. Ужаси ме това, че при разпитите не видях в очите на това момче и грам желание да преосмисли извършеното, посочи областният директор на МВР в Кърджали Петко Деведжиев.


Четири обвинения срещу Веселин Пенгезов
"24 Часа"
Шефовете на софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на Военно-апелативния съд Петър Петков се сдобиха вчера с обвинения за присвояване на средства по проект за създаване на информационна система за военните съдилища, реализиран с европари.
Очаква се в следващите дни обвиняема да стане и шефката на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева.
От прокуратурата потвърдиха неофициално, че вероятно това ще се случи след почивните дни.


Орешарски: 450 лв. заплата през 2016 г.
"Стандарт"
За умерено увеличение на работните заплати, призова премиерът Пламен Орешарски на конференция за заплащането на труда, организирана от КНСБ. "Нивото на заплатите у нас е най-ниското в ЕС. Това обяснява и динамичния темп на тяхното увеличаване", заяви премиерът. По думите му обаче при увеличаването на възнагражденията занапред трябва да се отчитат и редица други фактори, на първо място сред които е производителността на труда. "Трябва да се избягва изпреварване на ръста на заплатите пред този на производителността", предупреди Орешарски и продължи: "Бързи ръстове ще доведат до загуба на конкурентоспособност, защото сме ограничени от валутния борд". Според премиера друга опасност е скок на инфлацията, което ще обезсмисли постигнатото увеличение на доходите.


Сергей Цветарски поема временно НСИ
"Труд"
Сергей Цветарски е определен за временен ръководител на Националния статистически институт (НСИ), съобщиха от правителствената пресслужба. Той е назначен на този пост със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски от 26 април 2014 година.
Цветарски е зам.-председател на НСИ.
След изтичането на мандата на Ренета Инджова като председател на НСИ, той ще ръководи Института до назначаването на титуляр.