Янко Станев: Не се @@@вайте с варненци

Мисия Варна

29-04-2014, 15:36

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Продажбата на 30 апартамента скара съветниците

Проточена в годините продажба на 30 общински жилища на наемателите им предизивика днес невиждан словесен двубой в Общинския съвет. "Не се @@@вайте с варненци", възкликна Янко Станев от СДС-ДА, а след секунди откровено даде воля на гнева си от трибуната заради обструкциите по предложението. А те дойдоха първо от Таня Парушева от "Нашият град", която попита защо Общинският съвет трябва да гласува предложение на временния кмет Христо Бозов при положение, че има законно избран вече близо година. Тезата й беше подкрепена още от неколцина съветници - в това число от ГЕРБ и БСП, според които давността на предложението налага то да бъде актуализирано като суми и желание от страна на наемателите да купят жилищата.

Добромир Джиков пък обърна внимание върху факта, че събираните от наеми суми не се влагат в ремонт на общинските жилища и хората се настаняват в коптори. Той поиска сумата от продажбата на скандалните днес имоти да се вложи в ремонт на други, които да се дават на млади семейства за срок от 3 г. Според него пазарните цени на апаратментите вече е под данъчната оценка (а общината няма право по закон да продава под нея) и сделки няма да има.

Решението, което така и не беше одобрено, касае 30 апартамента в различни части на града, от които общинската админстрация планираше да получи 640 000 лева. Повечето от тях са в квартал "Владиславово" и "Каменар", което стана повод миналата пролет Бозов да бъде атакуван, че предлага сделката, за да угоди на компактния елиекторат на ДПС там, на който разчиташе на гласове, за да стане кмет. Предложението на временния кмет дойде въпреки мораториума, приет тогава под давление на протестиращите, общинският съвет да спре продажбата на каквото и да е общинско имущество до края на мандата си.