Синдикати искат 10% увеличение на учителските заплати

Мисия Пловдив

30-04-2014, 13:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Още по Темата:

НОИ удари учителите за ранното пенсиониране

Вдигат заплатите на учителите от юли

Пари има, да се дадат, заявиха от "Подкрепа"

10% увеличение искат от КТ "Подкрепа" за работните заплати на всички учители. Това казаха  Юлиян Петров – председател на синдикат "Образование" и Цило Нейчев – председател на КТ "Подкрепа"  в Пловдив.

От "Подкрепа" смятат, че изказването на образователния министър Анелия Клисарова, че ще се увеличат само възнагражденията на преподавателите до 35 години е дискриминационно. "Подобно нещо ще взриви системата!" категоричен е Петров. "Настояваме за минимум 4 % за образование от националния бюджет", каза той и заяви, че в противен случай може да се стигне до протести.

Първоначално се предвиждаше ръст на заплатите само за младите преподаватели. Целта на увеличението е да стимулира учителите до 35-годишна възраст да останат в образователната система. Според Петров обаче това няма да има положителен ефект и не би привлякло повече млади кадри в системата. Припомняме, че новината излезе преди дни, а въпросното увеличение е до 50 лева.

Единодушно е искането за увеличение на заплатите с минимум 5 % за всички учители, както бе заявено вчера от председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Все още не е ясно дали увеличението на възнагражденията ще бъде в сила от 1 юли или от началото на септември.

От "Подкрепа" са категорични, че пари за увеличение на заплатите на родните учители има, затова тяхното искане е за по-висок ръст – именно до 10 %.

15% от българските учители получават под средната брутна работна заплата за България, като за учителите в Пловдив това значи до 700 лева.

На конференция "Социалната роля на семейството, училището и църквата за формиране на гражданското общество” председателят на образователната комисия в парламента проф. Ваня Добрева заяви, че ще настоява догодина за образование да бъдат отделени 4% от БВП. Това потвърди и Петров днес в Пловдив. „До момента отделеният процент за образование бе 3.18, който е най-ниският за цяла Европа.“, каза още той. Петров допълни, че е време общините да поемат "отговорност"  и да отделят пари за ремонт и поддръжка на училищните бази.