"Тих бял Дунав" поведе екипажите на Тол Шипс

Варна Лайф

01-05-2014, 18:20

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Най-ефектни бяха моряците от пакистанския кораб „Рах Навар“

Стотици жители посрещнаха с аплодисменти и възгласи Парада на екипажите на международната Черноморска регата Тол Шипс във Варна. Варненци махаха от прозорци и балкони, а много минувачи от зрители се превърнаха в участници в пъстрото шествие. То започна от Пристанище Варна и представя екипажите и кадетите от всички ветроходи в празника на ветрилата. 

Екипажът на българската баркентина „Калиакра“, капитанът Делян Радев и кметът на Варна Иван Портних поведоха шествието през улица „Преслав“ към площада пред театъра. Двайсетина деца от яхтклуб „Капитан Георги Георгиев Порт Варна“ станаха част от шествието. След тях голяма груба курсанти с кадетски униформи от кораб „Мир“ привлякоха погледите на минувачит В колоната се включиха екипажът и практикантите от „Мирча“ /Румъния/ и мощно скандиращата група от втория български участник „Роял Хелена“, които викаха „Роял Хелена“ – България победа!“ Представители на „Адвенчър“, „Йоана Лукреция“, „Бодрум“ и „Надежда“ бяха съпроводени от възгласи и ръкопляскания.

Най-впечатляваща и харесвана от публиката се оказа групата от пакистанския кораб „Рах Навар“,която дефилира с национални костюми и духови инструменти. Появата им предизвика вълна от аплодисменти. Следваха ги групите на гигантите „Крузенщерн“, „Надежда“, „Седов“ и представители на яхтата „Бодрум“.

Парадът на екипажите беше около фонтана от моряци на кокили от група „Пауър джъмп“. Пред Община Варна шествието се спря пред духовия оркестър на ВМС и мажоретките от ОУ „Никола Вапцаров“. Под звуците на „Тих бял Дунав“ дефилето се отправи към входа на Морската градина, където в 18 часа започва официалното награждаване на участниците в днешните спортни срещи.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.