Плевнелиев разтълкува в Плиска политиката на княз Борис I

Новините

02-05-2014, 15:04

Снимка:

© Президентство

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Българските политици, подобно на свети княз Борис, трябва да жертват своето его и своето самолюбие в името на успеха на нацията

Всички ние, българските политици, подобно на свети княз Борис, трябва да жертваме своето его и своето самолюбие в името на успеха на нацията. Това каза президентът Росен Плевнелиев в приветствието си към гостите на националния събор в Плиска по повод 1150 години от Покръстването на българите.

Преди 1150 години България била най-голямата държава в Югоизточна Европа. През нейната територия са минавали едни от най-важните пътища, свързващи четирите краища на познатия тогава свят. Свети княз Борис обаче е първият български владетел, който си е дал сметка, че не придобитите нови територии, а вътрешното единство, културата и духовността са силата на народа и тази спойка, която е залог за неговото бъдеще, продължи Плевнелиев в словото си.

Тържествата по повод годишнината се провеждат в деня на Свети Борис-Михаил на територията на Националния историко-археологически резерват „Плиска". Те са под патронажа на държавния глава, съобщават от президентството.

В словото си Росен Плевнелиев припомни, че българската е една от най-старите държавности в Европа, а България е единствената от средновековните държави на Европейския континент, която е запазила името си до днес.

Държавният глава изтъкна историческото дело на Борис I и го определи като едно от най-значимите в тринадесетвековната българска история. „В историята ни големите дела са изисквали тежки жертви от първите мъже на държавата. Но тя е запомнила именно онези, които са имали силата да ги направят, вместо слабохарактерно да пожертват своя народ. Именно този урок сме длъжни да си припомним днес", каза президентът Росен Плевнелиев в приветствието си.

В Голямата базилика на Националния историко-археологически резерват „Плиска" държавният глава присъства на благодарствен молебен, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а по-късно присъства на тематична дискусия „Покръстването в контекста на цивилизационния избор на Борис I и насоки за развитие на град Плиска като туристическо и културно средище", с участието на представители на местната власт, учени и експерти.

Домакини на форума бяха кметът на Община Каспичан Милена Недева и на град Плиска Христо Христов.