Търпим съпруга 14 години

Животът

03-05-2014, 07:31

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Браковете се топят с 1000 на месец

Брачните клетви на българите траят 14 години и половина. След това съпрузите обикновено се разделят, показва статистиката. Любовта си отива най-често заради несходство в характерите. Това е причината да се разделят 26 на сто от двойките. А близо едно от десет семейства разтрогват официално брака си, след като вече месеци или години са живели разделени. Броят на разводите миналата година е бил почти 11 000. Сватбите пък са двойно повече - 22 000. Средната възраст, на която мъжете се венчават, е 30 години, а при жените - 27 години. Българите все по-често отлагат сватбата. Дамите минават под венчило едва след като родят първото си дете. Най-често Менделсон звучи в Кърджали, а най-рядко - във Видин. Само за гергьовденската ваканция 50 двойки ще си кажат "да" в Пловдив.

Средната продължителност на брака е 14,6 години. Това сочат статистическите данни.  В две трети от случаите официалната причина за развод е по взаимно съгласие. Малко над 26% от съпрузите изтъкват несходство в характерите, а 7,5% - фактическата раздяла.   
През миналата година в страната са се оженили 21 943 двойки. Това е със 776 повече, отколкото през 2012 г. Броят на разводите е два пъти по-малко, отколкото сватбите - 10 908, показва още статистиката. Средната възраст, на която мъжете се венчават, е 30,3 години, а при жените - 27,3 години. 
Влюбените пловдивчани масово ще използват шестте почивни дни, за да сключат брак. До Гергьовден в общинската фирма "Радостни обреди" под венчилото ще минат 50 двойки. За някои от мераклиите дори това няма да е първи брак. Повечето от кандидат-младоженците са поискали изнесен ритуал извън обредния дом. Той може да бъде в ресторант или на избрано от двойката любимо място. Цената му е 240 лева.