Обявиха тридневен траур в Одеса

Поводът са трагичните събития вчера, при които загинаха над 40 души

В Одеса е обявен тридневен траур. От днес до 5 май ще бъдат спуснати наполовина украинското знаме и знамето на Одеса от сградите на държавни ведомства, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"След петъчните събития в Одеса е уволнен началникът на областната милиция. След сблъсъци и пожар в Дома на профсъюзите в Одеса загинаха 42 души, 125 са ранени и приети в болница. Сред ранените има 21 милиционери", се казва в разпростреното изявление.

След трагичните събития в Одеса, за Русия или която и да било друга страна ще бъде практически невъзможно да убеди хората в югоизточната част на Украйна да се разоръжат, защото има пряка заплаха за живота им. Изявлението беше направено пред медиите от говорителя на руското президентство Дмитрий Песков, предаде ИТАР-ТАСС.

"От този момент Русия фактически загуби своето влияние над тези хора, защото ще бъде невъзможно да бъдат убедени да се разоръжат при наличието на пряка заплаха за живота им", заяви той.

По думите му в такива условия това не е по силите на нито една страна. В Одеса "невъоръжени хора бяха изгорени живи", подчерта Песков.

Началникът на Главното управление на милицията в Одеска област Пьотр Луцюк е уволнен и срещу него започва служебно разследване, съобщи пресслужбата на вътрешното министерство на Украйна.