Гърция излиза от кризата

Съседите ни реализирали 1,6 милиарда евро бюджетен излишък за първото тримесечие

Гърция няма да иска нова финансова помощ, а скоро дори може да се премине към премахване на някои от мерките за строги икономии и преразглеждане на някои данъци. Това е заявил премиерът на страната Андонис Самарас в интервю за телевизия Antenna, цитиран от Dnes.bg.

Южните ни съседи вече получиха 240 млрд. евро в различни спасителни програми, организирани от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Въпреки оптимизма, който заявява Самарас, оглавяваната от него управляваща коалиция е поставена под силен натиск. Очаква се управляващите да бъдат силно притиснати от радикалната лява партия Сириза на предстоящите в края на месеца избори за Европейски парламент.

При евентуална победа на Сириза натискът върху правителството да подаде оставка вероятно ще се засили.
Добрата новина за управляващите е постигнатият първичен бюджетен излишък от 1,6 млрд. евро през първото тримесечие на годината. Той е над три пъти по-голям спрямо отчетения за същия период на предходната година.

Този резултат надвишава целта, заложена в спасителната програма за Гърция. Международните кредитори искаха страната да постигне първичен излишък от 878 млн. евро.