Росен Плевнелиев: Дестабилизацията в Украйна може да се пренесе на Балканите

Новините

09-05-2014, 15:46

Снимка:

Прессекретариат на Президенството

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Няма по-сигурен начин да се дестабилизира Европа от едни слаби и разединени Балкани

При негативно развитие на ситуацията в Украйна е напълно възможно Балканите да бъдат следващият дестабилизиран регион, заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция в Берлин.

"Няма по-сигурен начин да се дестабилизира Европа от едни слаби и разединени Балкани", каза още Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава. Според него е реална опасността Югоизточна Европа "да бъде дестабилизирана отвътре чрез националисти, олигарси, корупция, пропаганда и енергийна зависимост“.

В отговор на въпрос за налагането на нови санкции спрямо Русия от страна на ЕС, президентът посочи, че по този въпрос Европа трябва да вземе единно решение, основано на принципи и ценности, а България трябва да го подкрепи.

В рамките на визитата си в Германия Плевнелиев се срещна с президента Йоахим Гаук и депутати от Бундестага.

"Исторически Европа навлиза в нова фаза – преди и след събитията в Крим, а последиците от нарушаването на международните правни норми от страна на Русия ще са осезаеми в дългосрочен план", каза Плевнелиев.

По думите му украинците могат да изберат пътя на европейското и демократично развитие.

"Не мога да допусна, че този път ще им бъде забранен, само поради географското им положение. Значи ако си съсед на Русия или се намираш в сферата на нейните интереси, това означава, че не можеш да станеш член на ЕС, независимо от това, че народът ти го желае. Аз не разбирам това. Политиката на „Велики сили“ и „периферия“ между тях е много опасна за Европа и едно доказателство за това е миналото на Балканите“, заяви държавният глава.

Плевнелиев коментира, че вместо модерна дипломация, основаваща се на ценности и правила, в Крим беше приложена военна сила, окупация, нелегитимен референдум и насилствено присъединяване на територия.

"Действията на Русия днес са в противовес на реда в Европа след Втората световна война, който се основава на принципа на спазване на правилата, на предвидимост в действията и на усилия за постигане на доверие, както и границите в Европа никога повече да не бъдат променяни едностранно“, каза президентът.

Той отново апелира за решителни действия за завръщане към принципите на правовата държава и международното право.

Българският президент остро осъди политиката на разделение на център и периферия в Европа, за която допринесоха и руските действия в Крим.

"Имаме нужда от ЕС, в който няма център и периферия и в който всеки е важен. Ние имаме нужда от ЕС, който може да се наложи на глобалната политическа сцена. Имаме нужда от нова вълна на интеграция в Югоизточна Европа и в Европа като цяло. Имаме нужда от ЕС, който може да помогне за провеждането на свободни и демократични избори в Украйна“, каза Плевнелиев.

Той предупреди за възможността в новия Европейски парламент да бъде представена "силна антиевропейска група" и призова на на национализма да бъде противопоставен патриотизъм, а на изолацията и дестабилизацията – европейската интеграция.

"Решението срещу енергийното оръжие е енергийният съюз, а срещу зависимите медии като пропагандни машини могат да бъдат поставени медии, които са свободни и казват истината“, допълни президентът.