Депутатите нямат право да разследват президента

Новините

09-05-2014, 15:53

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На парламентарен контрол подлежат само лица от правителството

Народните представители в комисии или не, нямат право да разследват държавния глава. Това заявиха експертите по конституционно право Екатерина Михайлова и Георги Близнашки пред бТВ.

Според тях създадената преди ден по предложение на "Атака" комисия в Народното събрание за изясняване обстоятелствата около среща на президента Росен Плевнелиев с шефа на ЕВН във Виена е несъстоятелна и обречена от самото начало.

Аргументите на двамата юристи са, че има решение на Конституционния съд, според което на парламентарен контрол подлежат само лица от правителството. Освен това в случая със срещата на Плевнелиев с шефа на ЕВН няма налице държавна измяна или нарушение на Конституцията, посочиха Михайлова и Близнашки.

По думите им самите учредители на комисията са наясно с този факт, обаче са гласували "за" с цел да удовлетворят "Атака", която от своя страна да продължи да поддържа кворума в пленарна зала.

"Атака" да поддържа кворума, а другите да управляват - такава им е уговорката с цел популизъм. Затова те могат да извикат в комисията президента, но той няма как да отиде. Не може да бъде задължаван по закон", каза Михайлова.

"Това начинание е ялово в зародиш. Просто това говорене им е удобно на "Атака". Естествено, че действат в комбина. Това се видя с единодушното гласуване на трите партии - БСП, ДПС и "Атака", допълни Близнашки, преподавател по конституционно право.

Според него Плевнелиев е неугоден за "олигарсите - защитава демократичните принципи, защити протестите, затова систематично му орязват правата". Според Близнашки, традиционно надпартийни институции като ДАНС, разузнаване и съдебна власт сега се политизират, като властва "дух на партизанщина, който е брутален".