Държавата няма идея опасни ли са панелките

Експерти: изследвани са 0% от блоковете

"0% от панелните блокове са изследвани. След като 0% са обследвани, няма как да знаем колко са опасни. Ако не се вземат категорични мерки, след време тази психоза ще настъпи". Това каза по Нова ТВ Николай Въжаров от Асоциацията за саниране на панелни жилища.

Според него проблемът може да се превърне в криза, да доведе до паника и психоза. Няма смисъл обаче от това, трябва да се направят последователни стъпки, обясни той, за да не се стига до истерия. Една от мерките, които той посочи, е изследване състоянието на конструкциите.

Контролът върху изграждането на тези панели е бил достатъчно висок, увери главният архитект на София Петър Диков. Той обясни, че не е създавана архивна документация, когато панелките са строени. "Искам да уверя хората да не се притесняват за годността на сградите", категоричен е Диков.

Чавдар Колев, преподавател във Висшето транспортно училище, обясни, че по принцип панелните блокове не са опасни. В  софийския квартал "Надежда" има блокове, които са построени върху неподходящи места – има десетина такива блока в този столичен квартал, каза Колев, но твърди, че това е изключение в цяла България.

Бомба със закъснител ли са панелните блокове – този въпрос е провокирала историята в Шумен, където панел се отчупи от основната конструкция на една кооперация и по чудо не предизвика много по-тежък инцидент.