Авария на Пристанище Варна - Запад: Кораб се обърна на кея

Мисия Варна

11-05-2014, 14:00

Снимка:

maritime.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обезопасиха района на порта

Има реална опасност за преобръщане на кораб MOHAMMED H на Пристанище Варна – Запад, съобщи maritime.bg. Плавателният съд е получил голям крен при товарене на чували със сода.

В танковете на MOHAMMED H има около 30 тона гориво. В момента в района са шефовете на пристанището, представители на Морска администрация, чака се и представител на корабособственика от Сирия.

Вече е започнало разтоварване на товара на кораба, за да се предотврати по-сериозен инцидент. Около плавателния съд е поставено боново заграждение. Според специалисти инцидентът е причинен от грубо неследене на междинните състояние на устойчивостта при товарните операции.

Районът на Пристанище Варна – Запад около кораб MOHAMMED H е обезопасен, чакаме инструкции от Изпълнителна агенция "Морска администрация". Това каза изпълнителният директор на пристанището Божидар Чапаров.

По думите му на разположение в района ще бъде изпратен нефтосъбирач на "Поддържане чистотата на морските води" АД." "Най-важното е, че няма пострадали от екипажа и от работниците в порта", коментира още Чапаров. Той опроверга появилата се информация, че корабът е ударил един от крановете в порта.

При товарене на сода още вчера корабът е започнал да се накренява. Днес плаващият под флага на Молдова плавателен съд е легнал на пирса на 14-то корабно във Варна – Запад.

Съдът е с отрицателна устойчивост. Около него е поставено боново заграждение. Според специалисти инцидентът е причинен от грубо неследене на междинните състояние на устойчивостта при товарните операции.

MOHAMMED H (IMO: 8605193) е кораб за генерални товари построен през 1986 година. Съдът е собственост на сирийска компания. Корабът е дълъг 107,7 м и широк 17 м. Дедуейта му е 6700 тона.