Избрани Новини
Пускат домашно сирене вече и в ресторанта
Мобилните мандри може да са на колела, да се закачат за автомобил и да следват стадото по пасищата
Предлагането на домашно сирене в ресторантите ще стане законно, а млечни продукти ще може да се произвеждат и продават не само от големите предприятия. Промени в наредбата за директни продажби допускат сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко да може да се правят от мобилни мандри дори на самото пасище.
И в момента домашно сирене се предлага от някои ресторанти, но те рискуват глоба от агенцията по храните. Причината е, че според действащото законодателство млечни продукти за продажба може да се правят само в регистрирани мандри, които трябва да отговарят на множество изисквания.
Новите правила ще важат след обнародването в "Държавен вестник" на промените в наредбата. Те допускат производството на млечни продукти от овче, козе и биволско мляко да се извършва и в т.нар. мобилни мандри. Те може да са на колела, да се закачат за автомобил и да следват стадото по пасищата.