13 000 учители на уроци срещу агресията в час

Новините

12-05-2014, 05:59

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Мобилна група психолози ще работи с деца, жертви на насилие

13 000 учители ще бъдат обучени да разпознават дали децата в класа им са жертва на насилие или самите те са агресори. Това предвижда проектът „Обучение на педагогически специалисти за превенция на училищното насилие, агресията и други негативни прояви” на образователното министерство. Преподавателите ще бъдат обучени да се справят с агресията на учениците си и как да реагират при конфликт сред децата, така че да бъдат избегнати усложнения.

 

„Обучението се състои в лекции и практически задачи, в които преподавателите трябва да решат как да постъпят”, обясни пред „Монитор” учителката Мария Николова, която преди месец е преминала през курса. Проектът струва малко над 9 млн. лв. и се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Обученията трябва да приключат в края на август, като за първите 3 месеца на годината през него са преминали 6494 учители. Курсовете трябваше да започнат още миналата година, но заради обжалване на изпълнителя на обществената поръчка се е стигнало до забавяне. Освен това МОН провежда обучение и на 56 психолози, които ще работят в мобилни групи към всеки един от областните инспекторати по образование. Тяхната задача ще бъде да работят с деца, жертви на насилие или трафик. Част от тях ще оказват психологическа помощ на учениците със специални образователни потребности, които имат проблеми с адаптацията в масовите училища. Мобилните групи ще работят и с децата, които са отпаднали от образователната система.

 

От 1 юли всички преподаватели до 35-годишна възраст ще получат увеличение на заплатите с между 30 лв. и 50 лв.потвърди вчера Клисарова. Тя допълни, че държавата ще възстановява разходите за бензин на пътуващите със собствени автомобили учители в малки населени места. „По този начин искаме да улесним достъпа на учителите до училище, защото има места, където няма обществен транспорт и учителите пътуват със собствени коли, което е доста скъпо за тях”, обясни Клисарова. Както „Монитор” пръв писа, МОН ще плаща 85% от пътните разходи, а останалите 15 на сто могат да се поемат от училището или общината, в случай че бюджетът им го позволява.