Избрани Новини
Ядем салата с 10 пъти повече нитрати от допустимото
Зеленчуците, отгледани направо на полето, са най-подходящи за трапезата ни
Нитратите в зарзавата у нас са десет пъти повече от допустимото според нормите на Световната здравна организация (СЗО). За това алармира вчера инж. Лазарина Герова, управител на частна лаборатория за контрол на зеленчуците и плодовете, пише в. "Монитор".
Европейските изисквания, които спазва и нашата страна, са със значително по-висока граница. За спанака в момента и през лятото горната граница за съдържание на нитрати е 2500 мг/кг, докато тази на СЗО е 250 мг/кг.
За малките деца допустимото ниво е 50 мг/кг продукция според световната организация. Подобно е положението и при другите видове зеленчуци, които се контролират. През миналата година и от началото на тази няма хваната нито една партита с нитрати над допустимото.
В страната има мониторингова програма за съдържанието на нитрати, от началото на март е започнал активният сезон за анализи, съобщи Дарияна Бакалова от акредитираната към Българската агенция по безопасност на храните лаборатория. Правят се изследвания за съдържание на нитрати в салати и марули, рукола, салата айсберг и пресен и замразен спанак и детски пюрета на зеленчукова основа.
В регламент 18 81 са указани максимално допустимите количества на някои замърсители в храните. За марулите от оранжерия нормата през зимата е 4500 мг/кг, от 1 април границата пада на 3500 мг на кг за стоката от парници и до 2500 мг на кг за полските. Нормите, определени в европейското законодателство, са за пет групи зеленчуци, които са най-рискови. Преди 1999 г. обаче у нас са се контролирали всички видове, категорична е инж. Герова.
Според нея оттогава непрекъснато се увеличава нивото на замърсяване, а производителите няма откъде да проверят какво има в зарзавата. Тя твърди, че изключително много се злоупотребява и с понятието биопродукти, защото те може да са пълни с нитрати, въпреки че са подхранвани само с естествени торове. Въпросът не е какъв е видът на тора, а дозата, категорична е Герова. Биопроизводството се базира на естествените торове, но ако те се предозират, замърсяването може да бъде опасно колкото е при изкуствените.
Листните зеленчуци са най-уязвими на замърсяване с нитрати. Салатите, спанакът, марулите и зелето са в рисковата група, към тях попадат също така пресният лук и пресният чесън, пресните картофи, морковите, тиквичките и дори червеното цвекло. То може да достигне невероятни нива на замърсяване, предупреди експертката. Особено опасно е замърсено зеле да влезе в туршията, където заедно със солта става канцерогенна бомба.
При летните зеленчуци опасността намалява. Доматите, краставиците и чушките, произведени на полето, не са толкова опасни, затова зеленчуците, отгледани направо на полето, са най-подходящи за трапезата ни.