Варна посреща 24 май с ветроходен Парад на буквите

Спорт

16-05-2014, 14:59

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Програмата предвижда гонки "качване-фордевинд" на 23 и 25 май, а кулминацията ще бъде на 24 май

В чест на 24 май и дни след неповторимите емоции от регатата "Тол Шипс", Варна отново доказва, че е ветроходната столицата на България. Община Варна и яхтсмените от ВК "Понтос", ЯК "Бавария яхтс", Българска IRC Асоциация на собствениците на яхти организират уникален Парад на буквите под ветрила, който ще се проведе навръх Деня на славянската писменост - в акваторията на Варненския залив, между 12 и 12.30 ч., преди старта на първото издание на регата за килови яхти "Varna Channel Cup".

Състезанието е част от веригата регати за ранглистата в клас IRC за 2014 г. и целта е тя да се превърне в традиционна и международна надпревара в канала море – езеро във Варна. В надпреварата ще се състезават 30 яхти, всяка от които ще бъде брандирана с буква от азбуката - от А до Я. Ще участват лодки в класове "IRC", Свободен и Конрад 25Р. Това ще бъде първата ветроходна надпревара, която може да се наблюдава отблизо - от двата бряга на канала море-езеро. Затова за пръв път каналът ще остане затворен за движение на кораби за няколко часа, за да могат варненци и гостите на града да се насладят спокойно на феерията от ветрила.

Програмата предвижда гонки "качване-фордевинд" на 23 и 25 май, а кулминацията ще бъде на 24 май, когато участниците ще се състезават в канала море - езеро пред погледите на зрителите. От район "Аспарухово" подготвят специална програма с музикални изпълнения и много забавление близо до брега. Организаторите канят всички варненци на 24 май в 12.30 ч. на двата бряга на канала, за да се насладят на морското приключение - с гледка от първия ред.