65 ученици преминаха обучение "Шофирането не е игра"

Животът

16-05-2014, 17:13

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Платформата 3D-листовки дава възможност всеки потребител напълно безплатно да се запознае с реални пътни ситуации

Обучение на тема "Шофирането не е игра" проведоха експерти от дирекция "Превенции" съвместно с ОД на МВР, сектор КАТ, и Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при ПТП, в което ученици от варненски училища бяха запознати с платформата 3D-листовки – www.3d-listovki.com. Обучението обхвана 65 ученици от 10 и 11 клас.
Платформата дава възможност всеки потребител напълно безплатно да се запознае с реални пътни ситуации. Тя е първата по рода си с 3D визия, анимирана интерактивна форма на обучение.

Платформата предлага два режима - обучителен и изпитен. Под формата на игра, учениците могат да научават правилата за движение, както и да се подготвят за теоритичния изпит. Изпитният режим отговаря абсолютно на изискванията на ДАИ за придобиване на правоспособност за управление на МПС. Дизайнът отговаря на нововъдените изсиквания за провеждане на теоритичният изпит чрез таблети. Освен това дава допълнителна информация за глобите и наказанията, както и актуален Закон за движение по пътищата.

От изключителна важност е младите шофьори да бъдат адекватни и да знаят какво да правят ако са участници в катастрофа и има пострадали хора. По тази причина в приложението има секция Първа помощ. Съветите при ПТП включват позиция на пострадалия, дишане, кръвотечение, спиране на сърцето, счупвания и други. В тази секция са показани основните действия за долекарска помощ, които трябва да бъдат извършени до идването на медицински екип.

В края на двете обучения учениците преминаха изпит на листовки, а събралите най-много точки получиха за награда по един таблет, които бяха осигурени от Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при ПТП. Единият победител е възпитаник на Математическа гимназия, а другия на Професионално техническа гимназия. Обучението е част от кампанията "Не шофирай, ако си пил!" на Община Варна, дирекция "Превенции".