Швейцарците отказаха минимална заплата от 3300 евро

Смятат, че това може да се отрази зле на икономиката им


Швейцарците отхвърлиха на референдум въвеждането на минимална заплата от 4000 швейцарски франка (3300 евро) бруто и 22 швейцарски  франка (18 евро) на час, пише "Стандарт". Те обикновено гласуват срещу предложения, които според тях биха могли да се отразят зле на успешната им икономика, коментират анализатори.

Само 23% според първоначалните резултати са подкрепили идеята. Референдумът се проведе по инициатива на синдикатите и на левите партии и най-печеливши от него щяха да бъдат работещите в хотели и магазини. За сравнение, почасовата минимална надница във Франция е 9,43 евро, в Испания е 5,05, а в Германия ще бъде 8 евро от 2015 г.

От седмици дебатът между привърженици и противници на идеята не спира - всеки ден се намираше някой да се изкаже, осъждайки или одобрявайки инициативата. Критиците смятат, че подобен висок праг може да доведе до съкращаване на работни места и до скок на безработицата. Според привържениците на рекордното почасово заплащане то ще помогне да се смекчат големите разлики в заплатите. За правителството "исканата минимална заплата може да застраши работни места и ще направи достъпа до професионална кариера още по-труден за нискоквалифицираните и младежите".

На втори референдум в неделя швейцарците се обявиха против купуването на 22 шведски изтребителя "Грипен". По този начин те блокираха модернизирането на армията.