Нова книга срещу пластмасови отпадъци

Животът

19-05-2014, 10:29

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Книги за смет

Варненци пощуряха по "Книги за смет"

Хора от всички възрасти, сред тях и цели фамилии с малки и големи деца се включиха във варненската акция от националната еко кампания "Книги за смет". На откритите площи пред най-големия търговски център в морската столица Grand Mall се изредиха опашки, на които хората с екологично мислене търпеливо изчакваха донесените от тях пластмасови отпадъци да бъдат обменени срещу книги. Дори лекият дъжд не попречи на искрения ентусиазъм на младите майки и бащи, които откриха в акцията прекрасна възможност за възпитаване у малчуганите на отговорност към природата и любов към заслужената добра книга.

Най-често се предаваха пластмасови бутилки от вода, бира и безалкохолни, а най-желани се оказаха българските детските книги - "Най-хубавите български приказки" и "Ян Бибиян" на Елин Пелин.

Организатори на кампанията във Варна са Фондация Credo Bonum, издателство Smart Books и Grand Mall. Годишно в България се изхвърлят над 75 хил. тона пластмасови отпадъци. От тях едва една пета се рециклират. Кампанията "Книги за смет" има за цел да популяризира отговорното отношение на хората към околната среда, пестенето на ресурси и опазването на природата чрез добри практики.

Основни партньори при реализацията на "Книги за смет" са "Екопак" и книжарници "Orange". Кампанията се осъществява с медийната подкрепа на телевизионното предаване „Зелена светлина”, списанията "8", "Story", "Журнал за жената", ELLE и "Програмата", сайтът "Аз чета" както и с подкрепата на Столична община, община Бургас, издателство Ciela, Grand Mall, JCDecaux, Българо-американска кредитна банка и "Lowe Swing Communications".

Миналата година кампанията получи отличието "Най-добро зелено събитие на 2013" на наградите Eventex.