Ъндърграунд група открива София Филм Фест-Варна 2014

Фестивалът започва на 23 май от 19:30 часа, а входът за късното парти е свободен

София Филм Фест-Варна’14 започва след броени дни, като на партито по случай откриването, след филма "Последните черноморски пирати", ще забият група "Сабода". Ако това име на пръв поглед не говори нищо, то причината е, че проектът ще бъде представен за първи път пред публика именно тогава. Зад "Сабода" стоят Сашката, Боби The Bob и Даниел. Последните двама са членове на легендарната хардкор група Indignity, а Сашката току що приключи турне и представяне на албум със своята група LIEVEIL. Може би не всички знаят, че именно Варна е родното място на пънк/хардкор сцената в България, което до голяма степен определя избора на организаторите да поканят музиканти от тези среди. Този път обаче ще видим тримата в различна светлина, тъй като музиката няма да бъде в традиционния за тях хардкор стил.

Идеята "Сабода" да открият феста се заражда спонтанно, когато Александър Николов – организатор на фестивала, чува авторски парчета на тримата музиканти и веднага решава, че именно такъв проект има място на София Филм Фест-Варна‘14. Проектът е ,,лабораторен“, зародил се в подземието на репетиционна в центъра на града, която от години е сборен пункт и творчески оазис за ъндъграунд артистите. Музиката съчетава тежък звук, но без използването на дисторшън ефект, вокалите на Боби, които макар несъмнено мощни, притежават дълбок драматизъм и въздействие и не на последно място - майсторските барабани на Сашката. Програмата на 23-ти включва авторски парчета и един кавър - Space Oddity на Дейвид Бауи. Проектът може да се счете за експеримент както от музикална гледна точка, така и що се отнася до възприятието на публиката. Организаторите смятат, че именно фестивалите са мястото за експерименти, за излизане от зоната на комфорта и провокиране на публиката към откриване на нови изразни средства.  Самият факт, че ъндърграунд музиканти приемат покана  за откриването на фестивала и ще представят нечувани до сега парчета е проява на дързост и провокация, целящи да поизтупат традиционната представа за културно събитие, залагащо на познати лица и спокойни коктейли.

И все пак, основната цел е партито след откриването е всички гости да се забавляват и споделят впечатления от филма. Очакванията са всички "новопрохождащи" слушатели на некомерсиална музика да останат приятно изненадани, а за всички утвърдени любители  организаторите споделят: "Джангър ще има".

Датата е 23-ти май, филмът започва в 19.30, партито стартира веднага след това и е с вход свободен за всички желаещи. В духа на независимата музиката можем да кажем, че все още не е ясно дали ще имате шанс да чуете "Сабода" на друго място и по друго време, тъй като при ъндърграунд сцената нищо не е на всяка цена и нищо не робува на предначертани планове. Това, което знаем със сигурност е, че това парти е събитието на седмицата, чиито ритъм ще диктуват железни юмруци в кадифени ръкавици и никой няма да остане безразличен.