Ден на българската, а не на славянската писменост

Без цензура

20-05-2014, 00:53

Автор:

Свилен Крайчев

Всичко от Автора

Княз Борис I трябва да почитаме като неин баща, не "първоучителите"

Този текст "откраднахме" (с любезното разрешение на автора, разбира се) от Фейсбук профила на Свилен Крайчев - капитан, бивш заметник-кмет на Варна, бивш депутат, настоящ зам.-генерален секретар на ПАЧИС (Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество със седалище в Истанбул)

Значи, чета си аз лежерно новините и попадам на по-долната информация (Варна посреща 24 май с ветроходен Парад на буквите, бел. ред.). Едно изречение в нея буквално ме взриви: „… Парад на буквите под ветрила, който ще се проведе навръх Деня на славянската писменост …“!!!

Добре де, някой би ли ми обяснил, защо 24 май излиза да е нещо като празник на някаква славянска писменост и на Кирил и Методий? Четох миналата година, че във Варна, на най-централното място пред Катедралата, щели сме да им издигаме паметник! Паметник трябва да има, но не на гърците Кирил и Методий с оня свитък с буквите А и Б, както сме свикнали да ги виждаме, а на друг!

Нека набързо си припомнимм фактите от онова време.
Противоборството между Константинопол и Рим. Източната Римска Империя - или както й казваме - Византия, иска да си разшири зоната на влияние, но ако го направи грубо, би си навлякла гнева на Рим, което е нежелателно. Хитрите византийци, както винаги, разработват хитър план тип „Троянски кон“. Искат да проповядват словото Божие, но ще е на езика на тамошното население и с нова, специално измислена за тях писменост. Кой би се противопоставил на подобна идея?! Подбират двама висококвалифицирани специалисти, които имат необходимата подготовка. Двамата печелят симпатиите на Рим с ораторското си майсторство и успешната защита на проекта във Венеция срещу трите „свещени“ езика. Не е подмината и техниката на рушветчийството, като даряват мощите на Климент Римски, с което си спечелват благоразположение. След като обаче благодетелят им умира, техните противници им спретват жесток погром, като част от учениците им са хвърляни в затворите или избити, други продадени в робство, трети успяват да избягат.

Една избягала група попада в Белград (тогава български) и оттам бегълците са изпратени в столицата Плиска, където биват посрещнати с почести от българския княз Борис Михаил I. Той им предоставя всички удобства, за да продължат своето дело. За него е било ясно, че без писменост, няма как да се лансират българските достижения в духовната и религиозна култура. Всичко ще бъде забравено и този народ ще изчезне. Това, което става е, че знаците, измислени от двамата гръцки братя не стават за нищо. За да напишеш две изречения трябва да си завършил художествена академия или най-малкото калиграфия. Трябва съвършено нова азбука, която да е лесна за използване от широките слоеве на населението, а не само от малка прослойка просветени.

Дава заповед и умелите ученици, веднага съставят съвършено нова БЪЛГАРСКА АЗБУКА!!!! Не кирилица, не славянска, а БЪЛГАРСКА!
Въпреки, че са ясни имената на хората, които са се занимавали с азбуката, въпросът, кой точно е изработил тази азбука не е ясен. Има мнения, че това може би е Климент Охридски, но вероятно тя е направена от „творчески колектив“ от повечето изявени ученици. А моето предположение е, че Симеон, по това време завършил Магнаурската школа, който се е включил усилено в това начинание, е вероятният ръководител на колектива, защото е очевидно, че само някой с дълбоко познаване на двата езика - българския и гръцкия, може да измисли нови букви и само някой с много власт може да смени бързо едните с други.

Та от горното следва въпрос: Пред кой паметник полагаме цветя на 24 май? Пред двама чужденци, които нямат нищо общо с България, никога не са стъпвали в България, измислили азбука, която не е била предназначена за България, а в България тя просъществувала само няколко години и е сменена поради явна непригодност.

Тогава кое от всичко това трябва да пазим и почитаме като светая памет българска?

Така! Нека сега си представим нещо друго. Какво би станало, ако Борис I, угрижен като всеки баща с проблемите около сина си Расате, не беше обърнал внимание на бегълците от запад? Ами просто нямаше да имаме азбука, на която да пишат повече от 200 милиона души и най-вероятно щяхме да пишем или с гръцка, или с латинска азбука!

Ето защо, дълбоко съм убеден, че паметник трябва да има, но вместо двамата гръцки братя, трябва да бъдат фигурите на Борис I, заобиколен от Климент, Наум, Ангеларий и т.н. Тогава и свитъкът с буквите ще си дойде на място, защото точно тази азбука е поръчал владетелят и такава са я измайсторили тези ученици. Негова е заслугата за това сега да пишем с БЪЛГАРСКИ букви, а не на „кирилица“, на някаква славянска или още по-малко на завъртяната глаголица!

По въпроса за това, кой е поръчал да се изработи БЪЛГАРСКАТА азбука, не е съвсем ясно дали това е било направено от Борис I или сина му Симеон. Но че е било целенасочена поръчка е безспорно, защото няма как тия ученици, които са си посветили живота да рисуват години наред глаголица, заради която са били жестоко преследвани, изведнъж да им е омръзнало и да са започнали да пишат с коренно различни знаци. От намерени артефакти е ясно, че навлизането на употребата на българската азбука съвпада със започване царуването на Симеон през 893 г. Което означава, че вероятно тя е подготвена преди това, както предположих - от Симеон и съгласувана естествено с баща му. Т.е. Борис I налага нова религия, нов владетел, нова столица и нова азбука! Налага съвършено нов етап за България, след което се оттегля в манастир.

Абсолютно неоспорим факт е, че новата азбука е БЪЛГАРСКА, защото е направена в БЪЛГАРИЯ, поръчана от БЪЛГАРСКИ ЦАР за БЪЛГАРИТЕ, а не за славяни или други!