Вапцаровото "Кино" ще определи оценките на зрелостниците

Вариант "2" пък се падна на седмокласниците за националното външно оценяване по БЕЛ

"Живот и изкуство" в стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров - това е темата на 41-вата задача, по която зрелостниците ще пишат литературно интерпретативно съчинение или есе на матурата по Български език и литература, съобщава Дарик.

Днес се провеждат държавните зрелостни изпити по Български език и литература  за 12 клас, както и националното външно оценяване по български след 7-ми клас.

Матурата за 12-ти клас започна в 8.00 ч. Държавните зрелостни изпити у нас се организират от 2008 г. Те се  състоят в 653 училища. Разпределението на зрелостниците по сгради и зали на територията на съответното населено място  е на случаен принцип.  Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г.

По вариант "2" от три възможни ще пишат седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/. Изпитът започва в 10.00 часа.

Седмокласниците ще се явят на изпит в училищата, в които учат и на него се явяват всички седмокласници. Националното външно оценяване по Български език и литература е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен 7-ми клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части, взети заедно.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни 2014 г.

На 23 май от 8.00 ч. е втората матура по избор за 12-ти клас, а от 10.00 ч. - външното оценяване по математика след 7-ми клас.