Назначенията без конкурс продължават и по времето на Цацаров

Новините

21-05-2014, 10:21

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

По върховете на прокуратура работят 247.5 души администрация

Четирима души са назначени без конкурс в администрацията на главния прокурор и двете върховни прокуратури за първите 14 месеца от мандата на Сотир Цацаров. Това показва справка, предоставена на Mediapool по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Данните сочат още, че най-висшите нива на прокуратурата продължават да работят в значителен бюрократичен разкош. Те са подпомагани от чиновнически апарат, който наброява 247.5 души. За сравнение, във върховните касационна и административна прокуратури работят общо 133-ма прокурори. Така на всеки прокурор се падат по близо двама съдебни служители.

Информацията бе поискана във връзка с публичното възмущение на главния прокурор Сотир Цацаров от преди година за огромната администрация в прокуратура. В лекция пред студентите от УНСС той обяви, че трябва да се проведе оптимизация на администрацията, защото в нея работят общо 3034 съдебни служители.

Цацаров тогава обясни, че само в администрацията на главния прокурор служителите са 128, във Върховната касационна прокуратура – 119, а в Националната следствена служба – 126. "Една добре структурирана администрация на главния прокурор едва ли се нуждае от 128 служители" отбеляза тогава Цацаров.

Данните, предоставени на Mediapool, показват, че седем месеца по-късно (до 1 януари 2014 година) няма особено голяма промяна в броя на служителите към администрациите на главния прокурор и на двете върховни прокуратури.

Към януари 2013 година (малко след напускането на Борис Велчев-бел.ред.) в администрация на главния прокурор е имало 128 щатни бройки, от които 126 са били заети. Година по-късно в нея работят 111.5 души (явно има зает и на половин щат) при наличен щат от 126 бройки. Това означава съкращение на работещите само с 15 души и само на 2 бройки от наличния щат. Всички тези хора са на подчинение единствено на ръководителя на държавното обвинение.

Положението във Върховната касационна прокуратура е същото. До 1 януари 2013 г. в нея са работили 119.5 чиновници. Година по-късно там са заети 115.5 служители или само четирима по-малко. Щатът обаче е увеличен от 119.5 бройки на 121.5, макар броят на реално работещите в него да е намалял пренебрежимо. Промяна на практика липсва във Върховната административна прокуратура. До 1 януари 2013 г. там са работили 22-ма съдебни служители при наличен щат от 22 -ма, т.е. всички са били заети. Година по-късно щатът на ВАП дори е увеличен с една бройка, но заетите остават
  пак 22-ма.

В своите публични изяви главният прокурор Сотир Цацаров показва особена нетърпимост и към назначенията без конкурс. Оказва се, че в периода 1 януари 2013 година до 1 април 2014 година в администрацията на ВКП, ВАП и администрацията на главния прокурор са назначени общо четирима служители без конкурс. Това са двама съдебни служители, един главен експерт и един съдебен деловодител. За сравнение, Цацаров е заварил администрацията, в която само двама са назначени без конкурс – един съдебен служител и един прокурорски помощник.

Назначаването без конкурс може да се случва напълно законно, като се ползват разпоредбите на Кодекса на труда. Законът дава възможност да се привличат кадри на свободни щатни бройки, които да запълват дупки в администрацията, докато се проведе конкурс и се назначи титуляр. Срокът за провеждането на конкурс е 3 години.

През миналата година главният прокурор публикува план за действие за реформа на прокуратурата. Той съпровождаше "Функционалния анализ" на държавното обвинение, който Сотир Цацаров изработи като отговор на препоръките от доклада на Европейската комисия. В този план за действие обаче нищо не се казва за съкращение на администрацията. Там е написано, че до 30 ноември 2013 г. реформата в бюрократичния апарат към главния прокурор трябва да бъде осъществена. Фактът, че към 1 януари 2014 г. щатът там продължава да е 126 души, означава, че вече не се вижда проблем с огромната администрация.