Прокуратурата смята, че нова афера ”Костинброд” е невъзможна

Новините

21-05-2014, 12:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата не знае каква е причината за аферата "Костинброд"

Държавното обвинение не успя да докаже, че бюлетините са отпечатани с цел да се фалшифицират изборите

При сегашната система за контрол скандал  ”Констинброд 2” е невъзможен, коментира в сряда пред БНР заместник-главният прокурор Борислав Стефанов.

Според него мерките са много затегнати, тъй като бюлетините се печатат в БНБ, полицията ги охранява и няма как да се стигне до сценарий, както при бюлетините от Костинброд от миналата година.

Аферата ”Костинброд” започна след сигнал на депутата от БСП Мая Манолова, която предупреди прокуратурата, че в печатницата на ”Мултипринт” се печатат много повече бюлетини от необходимото. Държавното обвинение оповести за акцията в печатницата си в деня за размисъл, след като Бареков вече говореше за нея.

В крайна сметка държавното обвинение не успя да докаже, че бюлетините са отпечатани с цел да се фалшифицират изборите. Обвинен обаче бе бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков за неупражнен контрол върху печатницата.

В сряда Борислав Сарафов каза още, че сигналите за купуване на гласове в прокуратурата са по-малко в сравнение с други години. Прокуратурата е образувала 26 проверки по постъпили сигнали, като 11 от тях са прекратени заради липса на доказателства или недостоверна информация. В прокуратурата има разпореждане тези проверки да приключват до 48 часа.

Сарафов коментира и случая с разпита на Румен Петков.  

"Единственото необичайно в случая с Румен Петков е, че около него се вдига шум. Той не е изключение, всеки може да бъде проверен. Освен това, неговият публичен образ е доста девалвирал", каза зам.-главният прокурор.