Шест минути за гласуване с машина

Новините

22-05-2014, 06:46

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

На третата устройството ни подканя да решим кого избираме

Шест минути време ще имат избирателите, за да се ориентират как да упражнят правото си на вот при новия вид експериментално машинно гласуване. Ако след изтичането на минутите няма избор, устройството само ще прекратява процедурата като издава разписка за невалиден вот. Това пише в одобрените от ЦИК подробни инструкции за машинно гласуване, което на евроизборите в неделя ще бъде изпробвано в 100 секции в страната.
Както „Монитор” писа, те са разположени в различен тип населени места. Някои от секциите с устройства са в центъра на София и в кварталите „Младост” и „Студентски град”, а други - в Пазарджишко, включително и в училищата в ромския квартал „Изток”.
Машините са програмирани да издават предупредителен сигнал още на третата минута суетене, с който да подканят гласоподавателя да побърза, за да не се анулира вотът му. Експертите са преценили, че заложеното общо време от шест минути е напълно достатъчно както за избор на партия или коалиция, така и за отбелязване на преференция, в случай че гласоподавателят има свой фаворит сред кандидатите в съответната листа. Екранът на машината (тъч скрийн)
ще наподобява  хартиената бюлетина като в лявата част ще бъдат изредени всички явили се на евровота формации с квадратчета пред тях, а вдясно – номерата в кръгчета от 1 до 17 за посочване на конкретен кандидат, който да бъде изстрелян на първа позиция. Избирателят ще може да коригира вота си, ако погрешка отбележи друга партия, като натисне бутона „назад”. Едва когато е убеден, че всичко е както трябва, ще финализира процедурата с натискането на бутона „гласувам”. Накрая устройството ще издава разписка с вота, която ще се пуска в отделна непрозрачна кутия.
Още при влизането си в секциите с машини избирателите ще бъдат уведомявани от членовете на комисията, че имат възможност да експериментират. При желание от страна на гласоподавателя да изпробва устройството шефът на секционната комисия ще го задейства с дистанционен бутон
за да не притеснява избирателя в тъмната стаичка.
Днес членовете на ЦИК ще направят показно как се гласува с машини. От изборната администрация напомнят, че вотът с устройства е само експериментален и няма да се вземе предвид при отчитане на резултатите от евроизборите. За реално гласуване трябва да се пусне и традиционната хартиена бюлетина.
100-те машини за вота са взети под наем, като за целта Министерският съвет вече брои 172 800 лв.