Досие за всеки работник и без график за отпуските

Новините

22-05-2014, 09:19

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Проект за промени в Кодекса на труда предстои да се обсъди на заседание на Тристранката, преди да се гласува от кабинета и парламента

Социалното министерство предлага готов проект за промени в Кодекса на труда. Трудово досие за всеки работник и облекчение при ползването на отпуск в малките фирми - това е записано в предложението, което беше обсъдено на заседание на експертна комисия към Тристранния съвет в сряда, информира bTV.

Предложенията на министерството идват след поредица от дебати затова как да се промени Кодексът на труда. И бизнес, и синдикати дадоха много идеи, но в крайна сметка министерството предлага да станат факт само някои, за които в определена степен е постигнато съгласие.
Работодателите ще водят трудово досие за всеки работник или служител. В него ще се съхранява цялата информация - от постъпването му на работа до напускането.
Отпада изготвянето на график за ползване на платения отпуск във фирмите с до десет работници, но се въвежда конкретен срок, в който да се ползва отпуск, отложен от минала година. Изготвянето на график за отпуск във фирмите с до 10 работници се предлага да отпадне с мотива, че ги натоварва излишно.
Синдикатите са на мнение, че графикът трябва да отпадне за всички фирми, но при едно условие. „Ние бихме приели да отпаднат графиците не само за малките фирми, а за всички, но при едно условие - да отпадне давността при ползването”, обясни Николай Недев от КНСБ.
В момента дните, които не сме ползвали, горят, ако не ги ползваме в следващите две години. Ако този давностен срок не бъде премахнат за всички, от КНСБ настояват поне да бъде удължен за работниците в малките фирми.
Работодателят ще бъде задължен да води трудово досие на всеки работник. В него ще се съхраняват документи като трудов договор, сертификати за завършени курсове, възможно е досието да съдържа и доказателства за наложени наказания заради пропуски в работата. Работникът ще има право да получава заверени копия от съхраняваните документи.
Предложеният проект за промени в Кодекса на труда предстои да се обсъди на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, преди да се гласува от кабинета и парламента.